Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polemici şi noi revelaţii despre atentatul de la Nisa

nisa.jpg

Promenada englezilor de la Nisa, trei zile dupà atentatul din 14 iulie 2016
Promenada englezilor de la Nisa, trei zile dupà atentatul din 14 iulie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Eric Gaillard

Cinci luni după atentatul de la Nisa din 14 iulie, atac soldat cu 86 de morţi (printre care şi un român) şi sute de răniţi, noi revelaţii relansează polemica legată de condiţiile de securitate. Christian Estrosi, fostul primar al oraşului de la Mediterană, pus în dificultate de aceste revelaţii, ameninţă că va face dezvăluiri "care-i vor face rău" premierului Bernard Cazeneuve, ex-ministrul francez de interne.

Imediat după atentatul din 14 iulie comis cu un camion de marfă, polemica se iscase apropos de măsurile de securitate din jurul evenimentului. Municipalitatea afirmase că dispozitivul şi efectivele poliţieneşti nu erau destul de importante. "Poliţia naţională a fost foarte prezentă pe Promenada englezilor", replica Bernard Cazeneuve, pe atunci ministru de interne.

Situl de investigaţii Mediapart a adus în week-endul de Crăciun noi informaţii interesante şi jenante pentru fostul primar de Nisa, Christian Estrosi. Cel care afirma acum doi ani că "dacă Parisul ar fi avut sistemul de camere de supravegheat precum cel de la Nisa, fraţii Kouachi care au făcut măcelul de la revista Charlie Hebdo, n-ar fi trecut trei intersecţii fără să fie arestaţi şi neutralizaţi" este acum arătat el cu degetul. Aflăm astfel că autorul atacului cu camionul de la Nisa a făcut în prealabil 11 incursiuni-test, din care trei chiar pe Promenada englezilor în dimineaţa lui 13 iulie. Timp de o jumătate de oră respectivul a fost filmat de camerele de supraveghere plimbându-se cu camionul de 19 tone, urcându-se chiar pe trotuar cu el, şi poliţia municipală tot nu a reacţionat. Cele peste 1.200 de camere video de care Estrosi este atât de mândru nu au putut preveni atacul islamistului.

Un selfie în care apar Estrosi şi autorul atentatului

Revelaţiile lui Mediapart ridică problema beneficiilor şi limitelor supravegherii video. Christian Estrosi, azi "doar" primar-adjunct însărcinat cu securitatea la Nisa, a refuzat să răspundă solicitărilor sitului de informaţii. El a preferat să lanseze o contra-ofensivă mediatico-judiciară. Încă de sâmbătă, Estrosi a denunţat un articol "acuzator" din partea lui Mediapart şi a anunţat că depune plângere contra sitului pentru defăimare.

Ex-primul edil al oraşului este însă supărat pe Mediapart şi din alt motiv. Situl a publicat, tot vineri, un selfie pe care apar Estrosi lângă teroristul din 14 iulie. Poza, făcută cu un an în urmă pe Promenada englezilor, a fost găsită pe pagina Facebook a lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Fireşte, nimeni nu-l acuză pe Estrosi de complicitate. Ca orice om politic, fostul primar este solicitat de diverşi necunoscuţi pe stradă care vor să se fotografieze cu el. Ce demonstrează însă poza, scrie revista L'Obs, este că niciun om politic sau poliţist nu poate detecta un individ câtă vreme acesta nu a fost fişat de serviciile de informaţii.

Într-un al doilea contra-atac, Estrosi promite într-un interviu acordat lui Journal du Dimanche că la sfârşitul lunii va publica o carte despre "adevărul din 14 iulie", carte în care ar apărea "informaţii ce-i vor face rău lui Bernard Cazeneuve", actualul premier al Franţei, pe atunci ministru de interne.

 
Polemici şi noi revelaţii despre atentatul de la Nisa