Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marele muzeu al Parfumului şi-a deschis porţile la Paris (Reportaj audio si foto)

20161227_110138.jpg

Magazinul Marelui muzeu al parfumului
Magazinul Marelui muzeu al parfumului
Image source: 
Vasile Damian

În inima unuia dintre cele mai selecte cartiere pariziene şi-a deschis porţile Marele muzeu al Parfumului. O instituţie privată, instalată într-o superbă clădire de secol 19, ce şi-a fixat o misiune imposibilă: aceea de a expune mirosurile, prin definiţie invizibile. Colegul nostru Vasile Damian a realizat parcursul olfactiv.

Pe aproape 1.400 de metri pătraţi şi trei etaje de clădire istorică se întinde cel mai recent muzeu parizian, cel dedicat parfumului. Parcursul ludic şi pedagogic este înainte de toate unul parfumat, senzorial. Pasionaţi sau neofiţi, toţi vin să-şi testeze mirosul, să vadă dacă ştiu să deosebească diversele arome. Văzând lumea care stă la coadă ca să intre în muzeu, îl întreb pe Guillaume de Maussion, preşedintele şi fondatorul Marelui muzeu al Parfumului, de ce era nevoie de o astfel de instituţie. «Parisul este capitala parfumului. Pentru lumea întreagă, parfumul e creat la Paris. Toţi aşteptau deci un astfel de loc care să aducă un omagiu acestui patrimoniu, acestei comori care este parfumul», spune de Maussion.

Parcursul muzeal se desfăşoară pe mai multe niveluri. La subsol se găseşte aşa-zia «Galerie a seducătorilor» unde intrăm în intimitatea olfactivă a 7 cupluri de personaje celebre, autentice sau fictive: Cleopatra şi Marc-Antoniu, regina Saba şi regele Solomon, Casanova şi Maria-Antoaneta, şamd. În sala de alături, descoperim în compania unui ghid, virtuţile protectoare ale parfumului, în particular contra epidemiilor de ciumă din Evul mediu, sau pe cele curative. Tot acolo putem mirosi ceea ce se presupune că a fost primul parfum din istorie, «Kyphi», creat în Egipt acum 3.500 de ani. La etajele muzeului putem apoi inhala diverse parfumuri sau arome, naturale sau nu. Aflăm astfel că floarea de coacăză este una din rarele flori de fructe ce poate fi folosită în industria parfumului. Nici părul, nici mărul şi nici zmeura nu au această calitate. Dintr-un alt difuzor de miros şi de sunete, ni se spune că fără aldehida C11, celebrul parfum Chanel nr.5, inventat în 1921, nu ar fi existat.

Mirosul natural de trandafir e dat de 400 de molecule, în laborator, doar de 3

Tot din această sală bine mirositoare aflăm că dacă mirosul natural de trandafir e dat de un amestec de 400 de molecule, în laborator, 3 molecule sunt suficiente pentru a-l sugera în mod artificial. După ce trece printr-o aşa-zisă « Grădină a mirosurilor », borne interactive permit publicului să descopere noi sau vechi mirosuri, unele de exemplu interzise tinerilor sub 18 ani: e vorba de arome de tutun rece, de cannabis, de alcool de anason şi de ... budoar libertin... E momentul să-l întreb pe patronul locului cui i se adresează muzeul, ce public aşteaptă. «Oricine poate veni aici ! Chiar şi cei care nu folosesc niciodată parfum, pot aprecia acest muzeu. Interesul este că vom descoperi diverse mirosuri, vom înţelege de unde vine parfumul şi vom vedea cum lucrează un compozitor, un creator de parfumuri. Cum copiii sunt foarte sensibili la mirosuri, este o vizită care se poate face şi cu ei, asta cu toate că de obicei, a veni cu copii la muzeu nu e o treabă uşoară».

E adevărat că parcursul e foarte pedagogic: peste tot aflăm de la specialişti răspunsuri la întrebări pe care ni le punem – cum poţi deveni creator de parfum, cât timp ia crearea unui parfum, şamd. La ultimul etaj al muzeului descoperim parfumuri de legendă şi flacoane rarisime.

Muzeul se află la doi paşi de Palatul Elysée şi vizavi de hotelul de lux Le Bristol

Amenajarea muzeului a costat 7 milioane de euro, bani numai de la firme private în parteneriat cu sindicatul parfumerilor. Clădirea, un « hôtel particulier », un adevărat palat, pe vremuri ocupat de creatorul de modă Christian Lacroix, e amplasat la doi paşi de preşedinţia franceză – palatul Elysée – şi chiar vizavi de unul dintre cele mai luxoase hoteluri ale capitalei, Le Bristol. « Cadrul în care ne aflăm corespunde lumii luxului dar aici nu avem doar un muzeu luxos sau cel puţin nu suntem confruntaţi cu un lux care să ne intimideze » spune Guillaume de Maussion. Îl întreb atunci dacă preţul de intrare – 14,50 euro pentru un adult, 9,50 euro cu reducerea pentru tineri – nu este un pic luxos. « Preţul nu mi se pare excesiv de mare, dealtfel Parisul este un oraş în care muzeele nu sunt foarte scumpe. Multe alte capitale din lume sunt mai scumpe. În plus noi le oferim vizitatorilor, inclus în preţul biletului, un smartghid, un audioghid ».

Doar timpul ne va spune dacă pariul unui astfel de muzeu, primul de acest gen din Paris, e câştigător sau nu. Responsabilii instituţiei mizează anual pe 300 de mii de vizitatori.

Marele muzeu al Parfumului şi-a deschis porţile la Paris (Reportaj audio si foto)
1614