Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tentativa de puci din Turcia: a început procesul poliţiştilor

trucia.jpg

Militari îl aresteazà pe sergentul Erkan Cikat, bànuit cà ar fi fost implicat în puciul ratat din 15 iulie 2015 în Turcia
Militari îl aresteazà pe sergentul Erkan Cikat, bànuit cà ar fi fost implicat în puciul ratat din 15 iulie 2015 în Turcia
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kenan Gurbuz

Procesul celor 29 de poliţişti, acuzaţi că au refuzat să-l sprijine pe preşedintele Recep Erdogan în momentul puciului ratat din 15 iulie, s-a deschis la Istanbul. Cei mai mulţi dintre ei riscă închisoarea pe viaţă.

Poliţiştii deferiţi acum tribunalului de la Silivri din periferia vestică a Istanbulului sunt acuzaţi că au refuzat să-l apere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan în noaptea evenimentelor din 15 iulie. Presupuşii protagonişti direct implicaţi în puciul ratat de acum 6 luni vor fi judecaţi mai încolo, probabil anul viitor.

Din cei 29 de poliţişti judecaţi acum, 24 sunt în detenţie provizorie, 4 sub control judiciar şi unul e dat dispărut, scrie presa din Turcia. 21 dintre acuzaţi riscă închisoarea pe viaţă, ceilalţi 8 « doar » maximum 15 ani după gratii.

E vorba pentru moment de cel mai important proces după puciul ratat din iulie chiar dacă altele au început déjà în diverse oraşe din ţară. Multe altele sunt prevăzute în lunile ce vin, în particular la Mugla unde în februarie vor fi judecate 47 de persoane acuzate că ar fi vrut să-l asasineze pe şeful statului.

Procedurile actuale sunt fără precedent în Turcia unde după puciul ratat din 15 iulie au fost arestaţi 41.000 de oameni. Reamintim că lovitura de stat avortată a făcut 270 de morţi şi două mii de răniţi. Ankara afirmă că la originea puciului ar fi predicatorul islamist Fethullah Gülen, refugiat în SUA, care însă neagă vehement aceste acuzaţii.

 
Tentativa de puci din Turcia: a început procesul poliţiştilor