Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa confruntată în continuare cu un sistem controversat în materie de azil

migratie_franta_1.jpg

Image source: 
credit foto: rfi.fr

Anul 2016 se încheie fără ca ţările membre ale Uniunii Europene să fi ajuns la un consens în privinţa imigraţiei şi a candidaţilor la azil. Grecia şi Italia critică aşa numitul regulament european de la Dublin în virtutea căruia ţările în care ajung pentru prima dată candidaţii la azil trebuie să se ocupe de dosarul lor.

Acest mecanism fusese suspendat în 2011 din cauza deficienţelor sale. Comisia europeană a propus însă pe 8 decembrie reintroducera sa, ceea ce pune în lumină un grav eşec. Europenii nu au fost capabili să imagineze un alt mecanism, într-un spirit de solidaritate, care să fie acceptat de toată lumea ca fiind raţional, just, necesar.

Restabilirea regulamentului de la Dublin suscită critici la Atena şi la Roma şi din alt motiv: începînd cu data de 15 martie candiaţii la azil care au ajuns în diverse ţări membre ale Uniunii Europene vor putea fi trimişi înapoi în ţările în care au pus pentru prima dată piciorul pe continentul european. Ceea ce înseamnă că Italia şi Grecia, care au deja imense probleme cu noile valuri de imigranţi, se vor vedea confruntate cu examinarea unor noi dosare. Ministrul grec al Migraţiilor, Yanis Muzalas declară pentru Agenţia France Presse că va încerca să se coordoneze cu alte ţări care primesc primul şoc mingrator, precum Italia, Malta sau Bulgaria, pentru a cere Comisiei Europene rectificarea unor "puncte injuste" din regulamentul de la Dublin.

O altă ţară confruntată cu un puternic şoc migrator este Germania, care accelerează repatrierea voluntară a candidaţilor la azil cărora nu le-a fost acceptată cererea. Cei care acceptă să plece primesc un ajutor financiar care poate urca pînă la 3000 de euro. În 2015 Germania a recenzat 20 000 de candidaţi la azil care au acceptat repatrierea voluntară, iar anul acesta, între luna ianuarie şi noiembrie, în jur de 55 000. Mai toţi aceşti oameni vin din Afganistan, Iran, Irak, Albania, Kosovo şi Serbia.

Între ianuarie şi noiembrie Germania i-a mai întors din drum, la frontierele sale, pe aproximativ 20 000 de candidaţi la azil, faţă de aproximativ 9000 în 2015.