Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un "Festival al Minunăţiilor" la Paris

tdm.jpg

Teatrul Minunatiilor de la Muzeul artelor bîlciului
Image source: 
credit foto: arts-forains.com

Unul dintre cele mai fascinante muzee pariziene este cel al artelor bîlciului, "Le Musée des arts forains". Între 26 decembrie şi 2 ianuarie acest muzeu, care propune o colecţie unică de vechi animaţii de bîlci, organizează şi un "Festival al minunăţiilor" (Festival du Merveilleux).

 

Colegul nostru Matei Vişniec s-a plimbat cu microfonul printre carusele, căişori de lemn, bărcuţe cu lanţuri, panorame, oglinzi mincinoase şi tot felul de alte dispozitive mecanice amintind de o lume feliniană, care între timp a fost ucisă de tehnica excesivă şi agresivă a noilor parcuri de distracţii.

"Noi suntem cîntăreţi, cîntăm pe străzi şi animăm serate, îi facem pe oameni să cînte cu noi şi lucrăm cu flaşnetă. Personal însă m-am apucat şi de acordeon ca să dezvoltăm un repertoriu mai larg. Inainte am fost saxofonist şi flautist. Cum să descriu acest loc? Pentru mine este un spaţiu minunat. L-am descoperit acum 20 de ani, am venit să anim o serată muzicală aici şi am rămas uluit, şi de atunci nu mi-am dorit altceva decît să revin aici ca să cînt…  Proprietarul muzeului, Jean-Paul Favant este un om pasionat, şi-a investit cea mai mare parte a vieţii în colecţionarea  obiectelor pe care le vedem aici… Obiecte care sunt impregnate de o anumită magie, de ceea ce reprezintă în imaginaţia noastră ideea de sărbătoare şi de tîrg. Sunt obiecte care ne-au fascinat în copilărie dar noi rămînem veşnic cu ochiul copilului în noi."

Aceste cuvinte au fost rostite la microfonul lui Matei Vişniec de un cuplu de cîntăreţi ambulanţi care se produce în aceste zile în curtea muzeului, contribuind cu instrumentele lor la dezlănţuirea sonoră din cadrul Festivalului. Dimensiune pe care a încercat să o capteze şi reportajul de mai jos…

Site: https://www.arts-forains.com/index.php?pages=actualites/festival_merveil...  

Reportaj la Festivalul Minunatiilor organizat de "Musée des Arts Forains" la Paris