Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia şi Rusia pregătesc un armistiţiu general în Siria

turcia_rusia.jpg

Presedintii rus si turc, Vladimir Putin, respectiv Recep Erdogan, la Istanbul în octombrie 2016
Presedintii rus si turc, Vladimir Putin, respectiv Recep Erdogan, la Istanbul în octombrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Osman Orsal

Turcia şi Siria s-au înţeles în privinţa unui armistiţiu general în Siria care ar urma să intre în vigoare la miezul nopţii, anunţă agenţia pro-guvernamentală turcă Anadolu. Ministrul turc de externe a confirmat existenţa unui proiect de încetare a focului dar Rusia nu a comentat ştirea. În cazul în care se confirmă, ce prevede exact acest armistiţiu şi în ce condiţii?

Planul ruso-turc urmăreşte extinderea la toată Siria a armistiţiului instaurat acum două săptămâni la Alep. Un plan care a permis atunci evacuarea civililor din cartierele rebele ale celui de-al doilea oraş din Siria. Ca şi pentru precedentele acorduri negociate în trecut, noul text exclude grupurile zise « teroriste ».

Agenţia Anadolu care a anunţat existenţa acestui armistiţiu extins la toată Siria, nu spune nici când nici cum, în ce condiţii, a fost găsit textul. Ce se ştie doar este că de câteva săptămâni la Ankara au avut loc negocieri între Turcia, Rusia şi opoziţia siriană.

În caz de succes, acest armistiţiu ar putea deveni baza negocierilor politice între regimul de la Damasc şi opoziţie, negocieri pe care turcii şi ruşii vor să le organizeze în ianuarie la Astana în Kazakhstan. Nicio dată precisă nu a fost fixată pentru aceste discuţii dar Moscova a insistat pe faptul că reuniunea de la Astana nu e pentru moment decât în stadiul de « elaborare » şi că oricum ea nu va înlocui procesul de pace de la Geneva care ar urma să se reia în februarie. În acest context, ministrul turc de externe a insistat din nou pe faptul că Bachar al-Assad nu poate fi implicat în procesul de pace în măsura în care pentru opoziţia siriană, acest lucru fiind inacceptabil. Punere la punct ce riscă să pună în pericol pe termen lung cooperarea ruso-turcă din Siria.

Analiştii notează că Rusia şi Turcia au fost dintotdeauna foarte active în conflictul sirian unde au spijinit însă părţi adverse. In timp ce Ankara i-a sprijinit pe rebeli îi ideea de a-l răsturna de la putere pe Bashar al-Assad, Moscova este, ca şi Iranul, aliata liderului de la Damasc. Și totuşi, iată că de câteva luni cele două state s-au angajat într-o cooperare strânsă în dosarul sirian şi asta în ciuda unor incidente care le-ar fi putut distanţa şi mai mult. Avionul rusesc doborât de turci la frontiera turco-siriană acum un an şi recenta asasinare a ambasadorului rus la Ankara nu sunt decât cele mai grave astfel de incidente.

Reamintim că precedentele acorduri de încetare a focului negociate de Moscova şi Washington au expirat foarte repede. In acest context să remarcăm atacul dur lansat marţi de preşedintele Turciei contra politicilor occidentale în Siria. În opinia lui Recep Erdogan, Occidentul a făcut promisiuni pe care nu le-a respectat şi a susţinut nu doar miliţiile kurde – pe care Ankara le consideră « teroriste » - dar şi organizaţia stat islamic.

 
Turcia şi Rusia găsesc un armistiţiu pentru toată Siria