Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentatul de la Berlin: suspectul ar fi încercat să-şi cumpere arme în Franţa

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Poliţia germană a arestat un contact tunisian al lui Anis Amri, presupusul autor al atentatului comis la Berlin săptămâna trecută soldat cu 12 morţi şi zeci de răniţi. Ucis vineri la Milano după trei zile de fugă prin Europa, Amri îşi salvase în telefonul mobil numărul compatriotului interpelat acum de poliţia germană. In paralel, anchetatorii europeni încep să schiţeze mai exact itinerariul presupusului terorist.

Scenariul celor trei zile de fugă prin Europa se precizează. După atacul din seara lui 19 decembrie, Anis Amri traversează Germania şi ajunge la frontiera cu Olanda. In această ţară, în noaptea lui 21 spre 22 decembrie, tânărul tunisian de 24 de ani ia un autocar care-l duce până la gara din Lyon, oraş aflat în sud-estul Franţei. Acolo camere de supraveghere video îl filmează, în ziua de 22 decembrie deci, în timp ce se urcă în trenul de Milano, oraş din nordul Italiei unde va fi ucis de poliţie în urma unui control de rutină.

Ancheta mai trebuie acum să determine dacă Amri a beneficiat eventual de o reţea de sprijin în pregătirea atacului de la târgul de Crăciun din Berlin. Pentru moment nu se cunosc detaliile privind felul în care presupusul terorist a traversat Germania după atac şi nici cum de a putut fugi aşa de uşor de la locul faptei.

Ce afirmă însă colegii noştri francezi de la RFI este că Anis Amri a fost în contact cu islamişti din Franţa. De aici el ar fi încercat în luna martie să-şi cumpere arme de război, în particular mitraliere de mare calibru. Informaţiile RFI au fost confirmate de serviciile poliţiei judiciare berlineze care precizează de asemenea că e mai uşor să-ţi procuri acest tip de arme în Franţa decât în Germania.

 
Atentatul de la Berlin: suspectul ar fi încercat să-şi cumpere arme în Franţa