Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande în vizită în Irak

2017-01-02t073359z_2106762732_lr1ed120l0b3j_rtrmadp_3_france-hollande-iraq_0.jpg

François Hollande printre militarii francezi, la Bagdad pe 2 ianuarie 2017
François Hollande printre militarii francezi, la Bagdad pe 2 ianuarie 2017
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

"2017 va fi anul victoriei împotriva terorismului", a declarat preşedintele François Hollande în cursul unei scurte vizite efectuată luni 2 ianuarie în Irak, în special pentru a-i saluta şi încuraja pe militarii francezi desfăşuraţi în această ţară.. In aceeaşi zi un atentat revendicat de Organizaţia statul islamic s-a soldat cu cel puţin 32 de morţi la Bagdad.

Şeful statului francez şi-a început anul cu o vizită simbolică la Bagdad şi la Erbil, în Kurdistanul irakian, pentru a demonstra că lupta împotriva jihadismului rămîne un angajament esenţial al Franţei. Lupta dusă pe teritoriul irakian împotriva jihadismului este "crucială pentru prevenirea actelor teroriste în Franţa", a mai declarat preşedintele francez la Bagdad unde s-a întîlnit cu omologul său irakian Fouad Massoum precum şi cu primul ministru irakian Haider al-Abadi. Discuţiile s-au axat şi pe ofensiva de la Mosul împotriva Organizaţiei statul islamic, o bătălie care riscă să fie ceva mai lungă decît se prevedea la început. Premierul irakian consideră că sunt necesare încă trei luni de eforturi militare pentru eliminarea Organizaţiei statul islamic în Irak.

Intre timp aceasta din urmă continuă să comită atentate, şi a revendicat atît atentatul comis în noaptea Anului nou la Istanbul, cît şi cel comis la Bagdad împotriva unui cartier şiit. François Hollande a mai făcut cîteva declaraţii importante: jihadiştii francezi care vor încerca să revină din Siria şi din Irak vor fi arestaţi şi judecaţi, Franţa este pregătită pentru operaţiunea de deradicalizare a copiilor înrolaţi de Organizaţia statul islamic, şi de asemenea este gata să se ocupe de copiii acelor francezi care s-au lăsat înrolaţi, print-o oribilă spălare pe creier, în rîndurile jihadiştilor.

Vizita-fulger efectuată de François Hollande în Irak intervine într-un context în care comandaţii armatei franceze avertizează puterea politică în legătură cu necesitatea unui efort militar sporit. Nu se poate duce un război fără un efort de război, declara la sfîrşitul anului trecut şeful de stat major al armatei franceze.