Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proces în premieră la Paris: fiul unui preşedinte african, judecat pentru corupţie

obiang.jpg

Teodorin Obiang, fiul presedintelui din Guinea ecuatorialà, în 2014 la Malabo
Teodorin Obiang, fiul presedintelui din Guinea ecuatorialà, în 2014 la Malabo
Image source: 
STEVE JORDAN

Tribunalul corecţional din Paris va decide miercuri dacă amână sau nu procesul lui Teodorin Obiang, fiul preşedintelui din Guinea ecuatorială. Acesta este acuzat că a deturnat fonduri publice pentru a-şi construi în Franţa un patrimoniu imobiliar considerabil.

Procesul lui Teodorin Obiang a început luni, ocazie cu care apărarea a cerut amânarea audienţelor. Răspunsul este aşteptat miercuri dar atât Parchetul naţional financiar cât şi asociaţia Transparency International s-au opus acestei cereri denunţând « manevre pentru a câştiga timp ».

Fost ministru al agriculturii şi pădurilor, promovat de tatăl său, acum 6 luni, vice-preşedinte al Guineii ecuatoriale – micuţ stat petrolier din Africa centrală - Teodorin Obiang este suspectat de spălare de bunuri sociale, deturnare de fonduri publice, abuz de încredere şi corupţie.

In vârstă de 47 de ani, Obiang jr. dispune de un patrimoniu colosal în Franţa. O vilă pe avenue Foch, aflată deci într-unul dintre cele mai scumpe cartiere din Paris, estimată la 107 milioane euro. Robinete din aur, sală de sport, hammam, discotecă, salon de coafură şi sală de cinema sunt doar câteva din lucrurile care se pot găsi în această fabuloasă casă. O colecţie de maşini de lux şi de sport sunt şi ele reproşate acestui « băiat de preşedinte » al unei ţări în care jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei.

Fiul preşedintelui din Guinea ecuatorială a declarat că şi-a câştigat în mod legal, la el acasă, banii cheltuiţi la Paris. Intre 2004 şi 2011 aproape 110 milioane de euro provenind de la ministerul finanţelor din Guinea ecuatorială au fost însă creditaţi pe contul lui Teodorin Obiang.

Proces în premieră la Paris: fiul unui preşedinte african, judecat pentru corupţie