
Special Paris
Târgul CES din Las Vegas: a 50-a ediţie sub semnul incertitudinilor
Scade continuu suma de bani cheltuită de omenire pe tablete, telefoane inteligente, televizoare, calculatoare sau aparate foto digitale. Potrivit unor previziuni realizate de asociaţia americană de profil în colaborare cu cabinetul GfK, "doar" vreo 930 de miliarde de dolari vor fi daţi anul acesta de consumatori pe diversele produse electronice. Incertitudinile geopolitice – alegerea lui Donald Trump, Brexit, şamd – sunt factorii care ar contribui la diminuarea acestor cheltuieli. Dolarul puternic este şi el la originea acestui fenomen, ca şi scăderea ritmului de vânzări la smartphones. Trebuie ştiut că telefoanele inteligente reprezintă 47% - adică aproape jumătate – din cheltuielile realizate de public în domeniul produselor electronice.
E şi motivul pentru care ele ocupă şi anul acesta un loc de seamă la salonul CES din Las Vegas. Chinezul Huawei, numărul 3 din lume după Samsung şi Apple, a venit în SUA cu intenţia afişată de a deveni în curând numărul unu mondial. Maşinile electrice sau conectate prezentate de firme, precum veteranul Fiat-Chrysler sau tânărul Faraday Future vor atrage şi ele amatorii, mai ales pe cei tineri. La fel şi dronele, aparatele pe bază de inteligenţă artificială sau prezentând realităţi alternative.
În total sunt aşteptaţi la Las Vegas cel puţin 165.000 de vizitatori pentru a vedea produsele celor 3.800 de expozanţi. Cu 275 de firme prezente, Franţa va fi a treia delegaţie ca mărime la CES, după cele americane şi chinezeşti, venite cu 1.700, respectiv 1.300 de participanţi.