Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doi ani de la atacul împotriva saptămînalului satiric Charlie Hebdo

000_6r67v_0.jpg

Manifestatie în Franta dupa atacul de la Charlie Hebdo, ianuarie 2015
Manifestatie în Franta dupa atacul de la Charlie Hebdo, ianuarie 2015
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

În Franţa, guvernul şi primăria Parisului omagiază victimele atentatelor de pe 7 ianuarie 2015, cînd doi terorişti au ucis 11 persoane în contextul unui atac împotriva revistei Charlie Hebdo. Revista continuă să apară însă şi se află chiar în ofensivă mediatică, deşi este contestată de unii ca simbol al libertăţii de expresie.

După cum scriu comentatorii Agenţiei France Presse, pe data de 7 ianuarie 2015 Franţa “a intrat în era violenţei jihadiste”. De atunci 238 de persoane au fost ucise de terorişti în Franţa. Fraţii Saïd şi Chérif Kouachi au ucis în acea zi opt membri ai redacţiei Charlie Hebdo, printre care cîţiva caricaturişti celebri care semnau Cabu, Charb, Honoré, Tignous, Wolinski… În zilele următoare alte cinci persoane au fost ucise de Amédy Coulibaly în localitatea Montrouge şi într-un supermarket cuşer la Porte de Vincennes, la Paris.

Mai mult decît oricînd Franţa rămîne ţinta jihadismului, dar în aceşti doi ani putem spune totuşi că teroriştii nu şi-au atins scopul. Viaţa nu s-a oprit iar parizienii şi francezii nu şi-au schimbat stilul de viaţă, chiar dacă măsurile de securitate sunt mai multe şi mai vizibile.

Nici revista Charlie Hebdo nu a dispărut, dimpotrivă, continuă să provoace cu fiecare număr şi să creadă că rîsul este binefăcător pentru democraţie. Între timp mai mulţi membri ai redacţiei au plecat, alţii caricaturişti însă au preluat ştafeta ireverenţei şi a insolenţei. Iar publicul subscrie la acest mesaj. Înainte de atentat, Charlie Hebdo se vindea în 30 000 de exemplare săptămînal. Astăzi revista are 50 000 de abonaţi şi alte 50 000 de exemplare se vînd în chioşcuri. Donaţiile făcute în favoarea revistei se ridică la suma de zece milioane de euro, ceea ce permite redacţiei să-şi traducă majoritatea articolelor în engleză pe site-ul său, iar în noiembrie anul trecut a lansat o versiune imprimată în Germania.

În ultimul său număr de săptămîna aceasta revista îi ironizează în mod feroce pe intelectualii care îi critică luările de poziţie în materie de terorism şi islam. Unul dintre articolele cele mai dure se intitulează "Această stîngă care s-a ascuns întotdeauna în spatele despoţilor". Autorul articolului, jurnalistul Fabrice Nicolino, mai spune: "Rîsul vă sperie pentru că el eliberează spiritul mai mult decît orice artilerie umană".