
Special Paris
Parisul comemorează victimele atentatelor din ianuarie 2015
commemo.jpg

Ceremoniile oficiale în memoria victimelor de acum doi ani au avut loc joi, pe 5 ianuarie. Cu două zile mai devreme decât data primului masacru din ianuarie 2015. Omagiul a fost devansat la cererea comunităţii evreieşti pentru că sâmbătă, când trebuiau normal să aibă loc ceremoniile, e zi de shabbat, adică zi de odihnă pentru evrei.
Omagiul de joi, foarte sobru, în stricta intimitate a familiilor şi fără niciun discurs public, a urmat pas cu pas acelaşi ceremonial: depunerea unei jerbe de flori şi un minut de reculegere. Prima etapă a avut loc în faţa vechiului sediu al revistei satirice Charlie Hebdo, acolo unde fraţii jihadişti Kouachi au masacrat practic întreaga redacţie - 10 jurnalişti şi desenatori plus un poliţist în civil. A doua coroană de flori a fost depusă de primăriţa Parisului, Anne Hidalgo însoţită de ministrul de interne Bruno Le Roux, câţiva metri mai departe, acolo unde fraţii Kouachi aveau să omoare cu sânge rece pe trotuar o a 12-a persoană, un alt poliţist. În fine, liderii comunităţii evreişti din Franţa au depus o jerbă de flori şi au intonat o "rugăciune pentru Franţa" la supermarketul cuşer de la Porte de Vincennes, acolo unde pe 9 ianuarie 2015, jihadistul Amédy Coulibaly ucisese 3 clienţi şi un angajat, înainte să fie neutralizat de poliţie. Coulibaly mai omorâse o poliţistă cu o zi mai devreme, pe 8 ianuarie, în periferia capitalei franceze.
Doi ani după atentatele din ianuarie 2015, în ce stadiu se află ancheta?
O serie de zone de umbră mai persistă, doi ani după ucigătoarele atacuri jihadiste din ianuarie 2015. Anchetatorii nu înţeleg de exemplu de ce Coulibaly a ucis-o pe poliţista de la Montrouge pe 8 ianuarie. Oare vroia să atace o şcoală evreiească aflată nu departe? Coulibaly e suspectat şi că a aruncat în aer, fără să facă victime, o maşină, în aceeaşi zi de 8 ianuarie. Vroia oare să-şi "testeze" arsenalul? Nu se ştie.
Ce ştie însă este că Amédy Coulibaly şi Chérif Kouachi se cunoşteau din închisoare unde fuseseră încarceraţi în 2005 pentru diverse acte de delincvenţă. Ieşiţi de după gratii, Coulibaly şi Kouachi vor continua să se vadă şi să frecventeze aceleaşi filiere radicale islamiste din Franţa. In noaptea dinaintea atacului de la Charlie Hebdo, Amédy Coulibaly şi Chérif Kouachi s-au întâlnit iar în ziua atacului de la revista satirică, Kouachi i-a dat un sms lui Coulibaly înainte să înceapă măcelul. Anchetatorii nu au reuşit să recupereze însă tot conţinutul conversaţiei dintre cei doi deci nu se cunoaşte exact gradul de coordonare al respectivelor atacuri.
Nu se conturează cu precizie nici provenienţa exactă a armelor folosite de fraţii Kouachi, un adevărat arsenal de război: 6 pistoale Tokarev şi puşti de asalt, toate cumpărate din Slovacia, Rusia şi fosta Iugoslavie. Anchetatorii cred că ele au fost furnizate de Coulibaly fraţilor Kouachi dar nu au dovada în acest sens.
În fine, anchetatorii tot nu ştiu cine a comandat atentatele din ianuarie 2015 de la Paris. Atacul de Charlie Hebdo a fost revendicat de fraţii Kouachi în numele organizaţiei teroriste al-Qaida. Un purtător de cuvânt al mişcării a confirmat ştirea. Amédy Coulibaly a evocat însă în filmul de revendicare al atacului de la Hyper Casher organizaţia stat islamic. Singurul lucru stabilit de anchetatori este că jihadiştii de acum doi ani au comunicat cu cineva din zona irakiano-siriană. Eventualul comanditar nu a fost însă identificat până la ora actuală.