Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa şi India vor să-şi aprofundeze parteneriatul strategic

Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de externe, e însotit în voiajul sàu în India de o delegatie de 80 de oameni de afaceri

Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de externe, a început o vizită de 4 zile în India. Trei oraşe figurează pe agenda acestui periplu: Bangalore, Ahmedabad şi New Delhi. Șeful diplomaţiei franceze va fi însoţit de o delegaţie formată din mai multe zeci de oameni de afaceri. Cu alte cuvinte, obiectivul afişat este de a favoriza şi mai mult comerţul bilateral.

Comerţul bilateral indiano-francez s-a dublat déjà în ultimul deceniu pentru a atinge în 2015 cifra de 8,6 miliarde de euro. O cifră mult sub cea a schimburilor franco-chineze, ce poate fi deci ameliorată, consideră Parisul. Printre cei 80 de oameni de afaceri şi patroni care-l însoţesc pe Jean-Marc Ayrault în India, figurează preşedintele SNCF - căile ferate franceze - dar şi lideri ai unor fime de înaltă tehnologie precum Numa sau Team Indus.

La Ahmedabad, în vestul Indiei, e organizată marţi o reuniune a investitorilor. Până atunci însă, Ayrault s-a întâlnit déjà cu premierul naţionalist indian Narendra Modi, la Bangalore - oraș considerat un "Silicon Valley indian". Ocazie cu care oficialul francez şi-a exprimat dorinţa ca "parteneriatul strategic dintre cele două ţări să treacă la o viteză superioară". În cursul acestei vizite, ministrul francez de externe va lăuda nu doar meritele firmelor franceze ci şi pe cele ale Uniunii europene, Parisul regretând că indienii nu consideră UE ca pe un partener ca atare şi discută doar cu fiecare ţară europeană în parte.

Cu Franţa spre exemplu, acest dialog a fost foarte prolific de când a ajuns la putere François Hollande. Preşedintele Franţei a fost de două ori în India - 2013 şi 2016 - iar premierul Modi a venit şi el de două ori în Hexagon de când a ajuns la putere în 2014.

 
Franţa şi India vor să-şi aprofundeze parteneriatul strategic