
Special Paris
"Charlie Hebdo" - Care este situaţia revistei satirice, doi ani după atentatul jihadist?
charlie.jpg

Numărul care a urmat atacului din ianuarie 2015 a fost vândut în peste 7 milioane de exemplare, bătând astfel toate recordurile presei franceze. Peste 260 de mii de oameni contractaseră de asemenea un abonament. Chiar dacă nu toată lumea şi-a reînnoit angajamentul, Charlie Hebdo o duce azi mult mai bine decât acum doi ani. În 2014, revista vindea săptămânal 30.000 de exemplare. Azi, 50.000 sunt vândute în chioşcuri şi alte 50.000 pe abonament. "Cifre care permit publicaţiei să trăiască în condiţii bune" spune redactorul-şef Gérard Biard.
Cele aproape 15 milioane de euro acumulate imediat după atentatul de acum doi ani au permis revistei să lanseze o serie de noi proiecte. O parte din articole sunt traduse în engleză şi publicate pe situl revistei. În noiembrie anul trecut, Charlie Hebdo a lansat în chioşcuri şi o versiune în germană, "Germania fiind ţara în care se vindea cel mai bine Charlie înainte de atentat" explică Biard. În Belgia, revista vinde săptămânal 8 mii de exemplare faţă de doar 500 în 2014.
Dacă pe plan financiar treburile sunt deci mai degrabă excelente, pe plan uman situaţia e mai dificilă. Imediat după atac, o parte din vedetele supravieţuitoare ale redacţiei au plecat, fie din motive personale, fie pentru că nu mai erau de acord cu linia editorială a revistei. Actualmente, o altă vedetă a revistei e pe cale să părăsească echipa dar alţi desenatori au fost recrutaţi, printre care Philippe Vuillemin, un veteran al presei satirice.
În mod paradoxal, campionul provocărilor a devenit astăzi o instituţie, un simbol al libertăţii de expresie. Charlie Hebdo este astăzi protejată nu doar de putere dar şi de poliţia de care-şi bate joc practic în fiecare număr. Localurile revistei sunt la o adresă pariziană necunoscută iar protejarea unora dintre salariaţi cu o escortă permanentă costă anual un milion de euro. Nu doar puterea, poliţia sau religia sunt însă în centrul caricaturilor revistei. Orice desen publicat a devenit pretext de indignare. În Franţa, o asociaţie de apărare a handicapaţilor a intentat un proces lui Charlie Hebdo, la fel şi oraşul Amatrice din Italia, lovit de un seism ale căror victime au fost desenate sub formă de macaroane cu bulion în paginile revistei franceze. Moscova a protestat şi ea oficial după ce Charlie Hebdo a caricaturat victimele avionului care s-a prăbuşit în Marea neagră cu o parte din corul Armatei roşii. "Am impresia că lumea întreagă se uită la ceeace facem. Oamenii au devenit şi mai intoleranţi faţă de Charlie Hebdo" deplânge Riss, co-proprietarul revistei, rănit în atacul de acum doi ani.