Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: în fiecare oră, un minor este victima unui viol

viol.jpg

Din cele aproape 16.000 de violuri semnalate anul trecut în Franta, mai bine de jumàtate au fost contra unor minori
Din cele aproape 16.000 de violuri semnalate anul trecut în Franta, mai bine de jumàtate au fost contra unor minori
Sursa imaginii: 
lefigaro/Nikola Volrabova/nixki-Fotolia

Ultimele cifre consacrate violurilor comise în Franţa dau fiori. Aflăm că practic în fiecare oră, un minor este violat în Hexagon. Și e vorba doar de cazuri declarate la poliţie şi justiţie. O cifră în creştere cu 10% faţă de anul precedent, scrie Le Figaro.

8.184. Iată numărul minorilor care au fost violaţi anul trecut în Franţa. Cu alte cuvinte, practic unul pe oră. O cifră colosală, în creştere cu 10% faţă de 2015. Și totuşi, numărul de violuri comise asupra minorilor creşte mai încet decât ansamblul violurilor din Hexagon, care au înregistrat o creştere de 14 procente anul trecut. În total, aproape 16.000 de cazuri de violuri au fost semnalate anul trecut justiţiei iar peste jumătate se refereau deci la copii sau adolescenţi.

Geografia locurilor în care minorii sunt cel mai adesea abuzaţi este şi ea publică: nordul ţării, estul Franţei şi teritoriile şi departamentele franceze de peste mări. În schimb, la Paris şi în periferia capitalei, procentul violurilor comise asupra copiilor şi adolescenţilor este cel mai mic.

Criminologul Alain Bauer, citat de Le Figaro - ziarul care publică aceste cifre privind violurile - e de părere că "mărirea statistică a cifrelor se datorează probabil unei mai mari sensibilităţi vis-à-vis de această chestiune. Victimele sunt mai bine detectate şi sprijinite şi deci mai prompte în a depune plângere". O evoluţie care nu se remarcă doar în Franţa. În Marea Britanie, în mediul fotbalistic, acţiunile intentate de victimele actelor de pedofilie se multiplică în ultima vreme. Luna trecută, poliţia britanică a afirmat astfel că ar fi înregistrat peste 350 de mărturii privind abuzuri sexuale comise în cluburi de fotbal. În alte ţări, precum Germania, autorităţile se arată şi ele mai reactive faţă de aceste crime.

Violurile, crime foarte greu de cuantificat

În Franţa, justiţia, ministerul de Interne, asociaţiile şi colectivităţile locale sunt cele care se mobilizează cel mai mult pentru a încuraja victimele să depună plângere, să-şi denunţe agresorii. Trebuie ştiut că multe din violuri se comit între minori, între colegii de şcoală, "mai ales în anumite sectoare în care tinerele fete sunt victime ale unor stereotipuri degradante", scrie Le Figaro. Cotidian care deplânge faptul că multe din fapte sunt clasate fără nicio urmare întrucât presupuşii autori, fie nu şi-au recunoscut faptele, fie mărturiile sunt depuse prea târziu pentru ca poliţia ştiinţifică să mai poată face ceva.

În fine, revista L'Express şi alte publicaţii reiau cifrele din Figaro dar încearcă să le relativizeze, mai exact să pună în gardă opinia publică contra unor crime greu de cuantificat. Între violurile comise cu adevărat, plângerile depuse şi felul în care poliţia înregistrează sau modifică ulterior aceste plângeri, statisticile oficiale sunt extrem de complicat de realizat. Există însă ceeace se cheamă "cifra neagră a violurilor" bazată pe anchete de victimizare realizate la scară mare. Acest tip de anchetă ia în calcul doar declaraţiile victimelor, indiferent dacă au depus sau nu plângere la comisariat.

Violenţele sexuale, un flagel prost "gestionat" în Franţa

"13 milioane de francezi ar fi fost victime ale unor violenţe sexuale dar mai puţin de o victimă din zece depune plângere", spune preşedinta asociaţiei "Stop violenţelor sexuale" (SVS) care-şi organizează în aceste zile congresul anual. INED, Institutul de studii demografice, avansează cifre mai mici dar totuşi vorbeşte despre "o femeie din 7 şi un bărbat din 25 care ar fi suferit cel puţin o formă de violenţă sexuală în cursul vieţii sale". Adesea aceste abuzuri au loc în copilărie şi în trei sferturi din cazuri în cadrul familial. Asociaţia SVS evaluează la 10 miliarde de euro anual costurile provocate de consecinţele medicale cronice ale violurilor. În cazul în care nu se face nimic, nu se tratează problema, victimele de azi pot deveni autorii violurilor de mâine.

Actualmente, violurile comise asupra minorilor sunt prescrise de justiţie 20 de ani după ce victima a devenit majoră. O reformă a prescrierii penale este însă în discuţie în parlamentul francez.

 
Franţa: în fiecare oră, un minor este victima unui viol!