Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Penurie de medicamente în spitale şi farmacii

Criza imunoglobulinelor

Sursa imaginii: 
Getty Images / Mark Gibson

In ultimii ani se găsesc tot mai greu pe piaţă 400 de tratamente vitale. Problema este pusă în cârca mondializării pieţei de medicamente.

Situaţia este calificată ‘preocupantă’. 400 de medicamente erau tot mai greu achiziţionate de către farmacii ori spitale în anul 2015, observă Agenţia Naţională a Medicamentului. Comparativ cu anul 2008, vorbim de zece ori mai puţine tratamente. Situaţia exactă nu este cunoscută pentru anul trecut dar tendinţa este aceeaşi. In plus, Agenţia Medicamentului nu ia în calcul decât medicamentele de interes terapeutic major. Adică, acele medicamente în cazul cărora o eventuală indisponibilitate totală ori parţială poate declanşa o problemă de sănătate publică.

Există alternative la aceste medicamente care lipsesc dar, în unele cazuri ele sunt mai puţin eficace şi mai toxice.Lipsa unui medicament este calculată din momentul în care o farmacie sau un spital nu poate asigura tratamentul unui pacient într-o perioadă de 72 de ore. Pentru Consiliul Naţional al Ordinului Farmaciştilor se înregistrează deja o problemă de sănătate publică. Stocurile nu mai ajung cererilor existente.

In total, 2% din ansamblul categoriilor farmaceutice înregistra, la finele lui noiembrie, o lipsă de stocuri. Trei înregistrează cele mai mari probleme: vaccinurile, medicamentele pentru sistemul nervos şi cele anticancer. Fiecare unitate care semnalează că a rămas fără tratament trebuie să găsească o alternativă cu laboratorul care produce produsul în cauză.

Problemele persistă: laboratorul AstraZeneca a confirmat recent că nu va mai vinde către spitale un produs folosit pentru realizarea anesteziilor. Spitalele se văd astfel nevoite să cumpere de la alt producător care oferă substanţa la o concentraţie total diferită.  Pot apărea astfel erori importante căci este un produs utilizat într-o situaţie de urgenţă.

Originile lipsei de stocuri sunt multiple: strategii industriale de micşorare a costurilor de producţie care determină laboratoarele să nu mai producă la flux continuu. Ori, dificultăţile survenite în timpul fabricării materiei prime, obţinute în unităţi din China ori India. Totodată, s-a înregistrat chiar şi o scădere a calităţii unor medicamente. O lege din ianuarie 2016 prevede însă că industria farmaceutică este obligată să realizeze un plan de intervenţie în cazuri de penurie, în special pentru medicamentele de interes terapeutic major. Pe de altă parte, legea actuală permite angrosiştilor să revândă medicamente în ţări unde găsesc un preţ avantajos. Un proiect de lege vrea însă să oblige angrosiştii să privilegieze piaţa franceză în cazul în care se înregistrează o lipsă de stoc precum şi să comunice medicamentele pe care le exportă.