Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: 150 de personalităţi din Marsilia cer legalizarea consumului de cannabis

in_franta_un_tanar_din_doi_recunoaste_ca_a_fumat_o_tigara_cu_cannabis.jpg

In Franta, un tanar din doi recunoaste ca a fumat o tigara cu cannabis
In Franta, un tanar din doi recunoaste ca a fumat o tigara cu cannabis
Sursa imaginii: 
AFP/Juan Mabromata

Un deputat socialist, un psihiatru dar şi un avocat se regăsesc printre cei care cer legalizarea controlată a cannabisului. O petiţie a fost postată pe internet şi a strâns deja 1.200 de semnături. Marsilia este un oraş cu probleme în acest sens. Anul trecut, conflictele izbucnite pe fondul traficului de droguri au făcut 27 de morţi. Un oraş în care cifra zilnică de afaceri din vânzarea acestui drog poate ajunge până la 45.000 de euro.

 

600 milioane de euro pe an costă prevenţia în timp ce cannabisul este consumat curent de 4 milioane de oameni iar zilnic de 700.000. Cifra ajunge însă la 7 milioane de francezi care au fumat cel puţin o dată în viaţa lor.

Béatrice Stambul este preşedinta unui ong francez care luptă pentru reducerea îmbolnăvirilor în cazul celor care consumă cannabis. Ea este de părere că este necesară încetarea politicii de prohibiţie, căci nu funcţionează : ‘traficul pune stăpânire pe oraş iar 20% din activitatea poliţiştilor priveşte strict acest drog’. In plus, interdicţia de consum face este aproape imposibilă intrarea în contact cu cei care folosesc cannabis-ul. In ciuda unui arsenal juridic din ce în ce mai restrictiv, comerţul ilegal prosperă, observă un avocat.

Demersul personalităţilor din Marsilia nu a obţinut însă acordul unanim. Unii parlamentari văd în acest demers un semnal în favoarea consumului de cannabis şi atenţionează că trebuie ţinut cont de faptul că traficanţii nu vând doar cannabis ci şi cocaină ori heroină. Deputata şi totodată reprezentanta în Consiliul Municipal din Marsilia - Valérie Boyer menţionează că în ţările în care cannabisul s-a legalizat, consumul nu a scăzut. Ea militează pentru prevenţie – ‘este un produs toxic pus în vânzare de traficanţi care fac bani pe dependenţa consumatorilor’.

Potrivit unui sondaj dat publicităţii în această săptămână, 84% dintre francezi sunt de acord cu faptul că actuala legislaţie privitoare la cannabis este ineficace.

In rândul politicienilor, partizanii legalizării sunt încă rari. Sunt însă tot mai numeroşi cei care preferă o transformare a pedepsei cu închisoarea, aşa cum prevede legea actuală din Franţa,  în amendă contravenţională. 

Spre exemplu, candidatul socialist independent Emmanuel Macron – fondatorul mişcării ‘En Marche’ spune că acest drog ridică probleme de securitate în legătură cu delicvenţa existentă în cartierele dificile. Totodată, spune el, finanţează grupările infracţionale. Din acest punct de vedere, pentru a fi mai eficienţi în a le combate, am putea deschide dezbaterea asupra legalizării, spune Macron şi adaugă :’ Când privim incapacitatea magistraţilor de a soluţiona problema, din punct de vedere penal, observăm că ne aflăm într-un sistem ipocrit’, concluzionează fostul ministru al Economiei.

Pentru scoaterea de sub incidenţa penalului se declară deputata Nathalie Kosciusko-Morizet în timp ce Alain Juppé se declară ostil unei astfel de măsuri, în condiţiile în care consumul este răspândit în Franţa. Primarul din Bordeaux, Alain Juppé este de părere că legislaţia actuală nu mai ţine pasul şi pledează pentru menţinerea sancţiunilor penale pentru folosirea, producţia şi vânzarea de cannabis.