Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antonio Gutteres îşi prezintă doctrina în faţa Consiliului de securitate ONU

guterres.jpg

Antonio Guterres, noul secretar-general ONU si-a prezentat doctrina în fata Consiliului de securitate
Antonio Guterres, noul secretar-general ONU si-a prezentat doctrina în fata Consiliului de securitate

Antonio Guterres, noul secretar general ONU, s-a prezentat astăzi în faţa Consiliului de securitate ONU. O primă intervenţie de când şi-a preluat postul pe 1 ianuarie în cursul căreia şi-a afişat ambiţia de a revitaliza Naţiunile unite cu ajutorul marilor puteri.

In prima sa intervenţie în faţa Consiliului de securitate ONU, noul secretar general a promis că va promova « o nouă abordare pentru a preveni războaiele ». Se ştie, încă dinaintea preluării funcţiei sale, Antonio Guterres a venit cu idea de a face eforturi mai mari pentru a rezolva şi mai ales de a preveni crizele mondiale. Războiul din Siria care durează de 6 ani şi măcelurile care au loc în sudul Sudanului sunt doar două din dosarele fierbinţi care-l aşteaptă pe noul « patron » al Naţiunilor unite. « 2017 trebuie să fie un an al păcii » spunea în mesajul său transmis de anul nou, secretarul general ONU.

« Acolo unde războaiele fac ravagii, avem nevoie de mediere, de arbitraje şi de o diplomaţie creativă care să fie sprijinită de toate ţările cu influenţă » consideră Guterres. Cu alte cuvinte, se înţelege că secretarul general, ex-premier portughez, se va implica mai mult şi mai direct în diversele dosare spre deosebire de predecesorul său, sud-coreanul Ban Ki-Moon care el prefera să delege o mare parte din muncă trimişilor săi speciali. « Prea multe oportunităţi de prevenire a conflictelor au fost pierdute pentru că statele membre nu aveau încredere în motivaţiile celorlalţi şi din cauza îngrijorărilor legate de suveranitatea naţională » a spus Guterres marţi în faţa Consiliului de securitate. In opinia sa, « credibilitatea şi autoritatea ONU trebuie întărite punând pacea pe primul plan ».

Problema este că planurile lui Guterres de a redinamiza ONU ar putea fi încetinite, contrariate, reduse de viitorul preşedinte american Donald Trump, ale cărui intenţii în materie de politică externă sunt încă foarte neclare. Cei doi responsabili, Guterres şi Trump, au avut zilele trecute o primă conversaţie telefonică descrisă drept « foarte pozitivă » de purtătorul de cuvânt al Naţiunilor unite. Trump însă, reamintesc comentatorii, descrisese ONU ca « pe un club în care oamenii se întâlnesc pentru a petrece un moment agreabil împreună ». Nu demult, acelaşi preşedinte-ales al SUA promisese că « lucrurile se vor schimba după 20 ianuarie », data la care va intra la Casa albă. O reacţie ce venea după ce fusese adoptată – graţie abţinerii americane – o rezoluţie care cerea oprirea colonizării israeliene a teritoriilor palestiniene.

Printre primele decizii aşteptate de la Antonio Guterres se numără crearea unui comitet care să se aplece serios asupra problemei abuzurilor sexuale comise de căştile albastre. O idee ce l-ar putea seduce pe viitorul şef al administraţiei de la Washington dar şi pe unii dintre aleşii republicani, adesea reticenţi în a finanţa operaţiuni de menţinere a păcii sub drapel ONU care apoi sunt acuzate de abuzuri sexuale.

Cu siguranţă că secretarul general ONU va avea ocazia de a aprofunda o serie de chestiuni cu interlocutorii pe care-i va întâlni săptămâna viitoare la forumul economic mondial de la Davos unde se anunţă o participare record de peste 3.000 de lideri politici şi economici din toată lumea. Vedeta numărul unu anul acesta va fi Xi Jinping, preşedintele Chinei, prezent pentru prima dată la reuniunea din staţiunea montană elveţiană. Tara sa, China deci, face parte dealtfel dintre contribuitorii cei mai generoşi pentru trupele de menţinere a păcii ONU, instanţă în care angajamentul chinez se întăreşte tot mai mult, notează comentatorii.

 
Antonio Gutteres îşi prezintă doctrina în faţa Consiliului de securitate ONU