Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul nuclear iranian : Ultima reuniune, la Viena, înaintea erei Trump

presedintele_iranian_hassan_rohani_pe_10_octombrie_2016.jpg

Presedintele iranian Hassan Rohani pe 10 octombrie 2016
Presedintele iranian Hassan Rohani pe 10 octombrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Athit Perawongmetha

Iranul şi marile puteri s-au reunit la Viena pentru a discuta despre acordul nuclear încheiat în 2015. Contextul este unul tensionat odată cu apropierea preluării mandatului de preşedinte de către Donald Trump care a criticat vehement textul. Actualul lider de la Casa Albă, Barack Obama şi-a exprimat îndoiala că Donald Trump va putea să destrame acest acord care împiedică Iranul să obţină şi să utilizeze arme nucleare. 

Totul se derulează aşa cum a fost prevăzut’, a dat asigurări reprezentantul rus Vladimir Voronkov, la sfârşitul întâlnirii organizate la cererea Teheranului după ce americanii au decis să înnoiască sanţiunile în decembrie.

Noul preşedinte al Statelor Unite, care va prelua funcţia pe 20 ianuarie, Donald Trump a ameninţat în timpul campaniei electorale că va distruge acest text considerat drept un succes diplomatic pentru Barack Obama. Acordul a fost încheiat în urma unor negocieri maraton în iulie 2015 între Iran şi Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania. A intrat în vigoare în ianuarie 2016. Aceste ţări s-au angajat să ridice sancţiunile impuse Iranului contra garantării că programul nuclear iranian este unul strict pacifist.

Agenţia pentru Energie Atomică este organul ONU care supervizeză aplicarea acordului de către Teheran iar până acum a confirmat că republica islamică şi-a îndeplinit angajamentele.

Comunitatea internaţională a ridicat, în mare parte, sanţiunile şi a permis astfel revenirea Iranului pe piaţa mondială a gazelor şi a petrolului. Dar, la începutul lui decembrie, Congresul american a înnoit sancţiunile, pentru următorii 10 ani.Preşedintele Barack Obama, foarte implicat în încheierea acordului, a autorizat prelungirea dar nu a semnat legea. Iranul a considerat prelungirea ca fiind o ‘violare’ a acordului nuclear şi a acuzat Statele Unite că împiedică reluarea relaţiilor economice şi în special bancare cu restul lumii. America a suspendat sancţiunile anti-iraniene în problema nucleară dar a impus unele noi acuzând Teheranul că nu respectă drepturile omului, că susţine terorismul şi că desfăşoară un program cu rachete balistice.

Statele Unite penalizează sectorul bancar iranian precum şi industria energiei şi cea a apărării. O frustrare a Iranului care ar putea compromite realegerea preşedintelui moderat Hassan Rohani în luna mai. Uniunea Europeană a inistat asupra caracterului ‘multilateral’ al acestui acord.