Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump la mâna ruşilor? "Revelaţii" extrem de compromiţătoare într-un moment crucial

cnn.png

Sefii servicilor de informatii l-au informat pe Donald Trump cà rusii au încercat sà-l compromità, explicà CNN pe site-ul sàu
Sefii servicilor de informatii l-au informat pe Donald Trump cà rusii au încercat sà-l compromità, explicà CNN pe site-ul sàu
Sursa imaginii: 
cnn.com

A doua zi după discursul de adio al preşedintelui democrat Barack Obama, viitorul locatar de la Casa albă şi-a susţinut prima conferinţă de presă de când a fost ales. Donald Trump a răspuns întrebărilor jurnaliştilor după publicarea unor documente, potenţial extrem de explozive apărute în presa americană! Canalul de televiziune CNN dar şi alte medii de informare au dezvăluit existenţa unei note scrise de un fost membru al contra-spionajului britanic. In acest document de 35 de pagini redactat anul trecut, se evocă presupuse legături, unele foarte compromiţătoare, întreţinute de Donald Trump şi anturajul său cu Rusia.

Potrivit documentelor publicate de canalul CNN, apoi de platforma Buzzfeed şi de alte medii de informare, Donald Trump este suspectat că ar fi implicat într-un scandal şi mai sordid decât ne-am fi putut imagina. Cele 35 de pagini ale documentului conţin, în parte, informaţii neverificate, precizează mediile de informare citate mai sus. Care explică de ce nu le-au publicat până acum cu toate că circulau déjà de ceva vreme prin diverse redacţii. Informaţiile, dacă se adeveresc, sunt însă explozive.

Cine a redactat documentul de 35 de pagini?

Informaţiile, în fapte nişte scurte note, au fost compilate de-a lungul anului trecut – mai exact pe perioada verii - de un fost agent al contra-spionajului britanic, MI-6, pe vremuri în post la Moscova – şi deci cu relaţii şi contacte în capitala rusă. Respectivul s-a reconvertit astăzi în sectorul privat şi ar fi fost angajat de rivalii lui Trump în timpul campaniei pentru primarele republicanilor americani. Ideea era de a constitui un dosar privindu-l pe Donald Trump. In august 2016, agentul contactează însă FBIul. După alegerea lui Trump, în noiembrie, o copie a respectivei note a ajuns şi în mâinile serviciilor de informaţii. Conţinutul documentului este atât de compromiţător încât serviciile l-au informat pe preşedintele-ales şi i-au redactat chiar şi un rezumat de două pagini. Un text înmânat şi lui Barack Obama şi membrilor Congresului de la Washington.

Ce aflăm din aceste note, ce au revelaţiile atât de « exploziv »?

Aflăm că ruşii ar fi montat un dosar compromiţător despre Donald Trump pentru a face apoi eventuale presiuni asupra lui sau pentru a-l discredita. Ruşii ar deţine astfel elemente despre viaţa privată a lui Trump dar şi despre finanţele sale. Mai mult de atât, într-un pur stil sovietic, ruşii ar avea chiar şi imagini video compromiţătoare, cu caracter sexual, realizate pe când Trump se afla în voiaj la Moscova în 2013 şi ar fi frecventat prostituate acolo. Dosarul arată că ar exista şi legături între anturajul lui Donald Trump şi oficiali ruşi, ca şi posibile schimburi informale şi secrete în timpul recentei campanii electorale.

Cum au reacţionat cei puşi în cauză, Donald Trump şi echipa sa dar şi ruşii?

Consilierul special al preşedintelui-ales, Michael Cohen, arătat cu degetul în aceste documente, dezminte vehement pe reţeaua Twitter respectivele acuzaţii. Donald Trump însuşi a denunţat şi el pe canalul său favorit de exprimare "informaţii false" şi o presupusă « vânătoare de vrăjitori. Rusia nu a încercat niciodată să facă presiuni asupra mea. Nu am nimic de a face cu Rusia ! » a mai scris, furios, Donald Trump pe Twitter. Dând din nou vina pe serviciile de informaţii, viitorul preşedinte a denunţat metode folosite contra sa « demne de Germania nazistă ».

Casa albă a refuzat să comenteze dar nu şi Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a dezminţit, cum era de aşteptat, acuzaţiile, şi s-a apărat că ar folosi metode sovietice. « Nu avem niciun kompromat despre Donald Trump » a declarat Dmitri Peskok, folosind un termen din vremea URSS prin care erau desemnate informaţiile compromiţătoare obţinute despre persoane susceptibile a fii şantajate ulterior. « E vorba în mod clar de o tentativă de a face rău relaţiilor noastre bilaterale. Ca şi precedentul raport, acesta face parte din ceeace se numeşte în engleză « Pulp fiction ». Bineînţeles că trebuie să privim chestia asta şi cu umor dar există şi o parte tristă a poveşti. Sunt oameni care fac totul pentru a propaga astfel de isterii şi apoi lansează vânătoarea de vrăjiori, termen folosit dealtfel şi de preşedintele-ales. Scopul este deci de a întreţine relaţii bilaterale degradate » e de părere purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ce repercusiuni ar putea avea aceste revelaţii, dacă ele se adeveresc chiar şi parţial?

Nu este pentru prima dată că preşedintele-ales al SUA este acuzat că are afinităţi sau legături cu ruşii. Dacă documentele scoase acum la iveală se adeveresc, chiar şi parţial, atunci această proximitate ar lua însă o cu totul altă dimensiune şi sens. Si, cum spune corespondenta RFI la Washington, ar ridica întrebări cu privire la capacitea magnatului de a guverna prima putere a lumii.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat că Hillary Clinton a fost cea mai « defavorizată » de revelaţiile apărute în presă apropos de mailurile ei. Rusia a fost acuzată că a dus la înfrângerea candidatei democrate graţie unor atacuri informatice puse pe seama unor hackeri ruşi. Donald Trump se lăuda pe vremea aceea că este mai bine înarmat pentru a face faţă unor astfel de intruziuni.. .

Ipoteza cea mai plauzibilă pentru unii comentatori – şi confirmată de nota evocată mai îaninte - este că ruşii au colectat atunci informaţii despre ambii candidaţi la preşedinţia SUA dar au decis să lase să se scurgă în presă doar cele compromiţătoare pentru doamna Clinton. Cele referitoare la Trump urmând să fie păstrate la secret şi folosite ca şantaj ulterior.

 
Trump la mâna ruşilor? "Revelaţii" extrem de grave şi compromiţătoare într-un moment crucial