Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inegalităţile economice – un risc global major identificat de experţii Forumului Economic Mondial

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Excluziunea socială şi inegalităţile economice sunt principalele riscuri pentru economia mondială în 2017, potrivit unui studiu dat astăzi publicităţii de Forumul Economic Mondial. Aceste fenomene au provocat deja schimbări politice în 2016 şi ar putea intensifica riscurile globale. Intre 17-20 ianuarie la Davos se vor reuni 3.000 de participanti pentru a discuta despre aceste ameninţări.

 

Fracturile existente în tot mai multe ţări, creşterea populismului şi problemele legate de schimbările climatice figurează în deschiderea unei lungi liste pe care o vor lua în discuţie responsabilii politici şi economici care se vor reuni la Davos în următoarele zile. O reuniune în care aceste personalităţi vor putea doar să constate importantele schimbări survenite de la ultima întâlnire: alegerea lui Donald Trump ca viitor şef la Casa Albă şi votul britanicilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Iar anul 2017 poate aduce noi surprize odată cu alegerile care vor avea loc în Franţa şi Germania.

Cu câteva zile înainte de reuniunea de la Davos, care va avea loc între 17 şi  20 ianuarie, raportul Forumului Economic Mondial arată că distanţa enormă înregistrată în prezent între cei care nu au un venit şi cei care s-au îmbogăţit tot mai mult, poate influenţa evoluţia politică şi económică globală în următorul deceniu.In paralel, există posibilitatea creşterii în intensitate a riscurilor climatice, în condiţiile în care viitoarea administraţie americană ar putea readuce în discuţie politicile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

3.000 participanţi sunt aşteptaţi la Davos printre care liderul Chinei Xi Jinping şi premierul Marii Britanii, Theresa May. Cancelara Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, François Hollande şi premierul Canadei, Justin Trudeau, au decis să nu participe la eveniment. Donald Trump, care va prelua mandatul de preşedinte al Statele Unite pe 20 ianuarie, va fi şi el absent. Va fi însă cu siguranţă în centrul dezbaterilor viitoarea sa politică privitoare la Orientul Mijlociu şi lupta sa în materie de terorism.

Raportul estimează şi că inteligenţa artificială şi robotica sunt tehnologiile care vor avea consecinţele cele mai importante în perioada ce urmează. 750 de experţi au lucrat la acest raport şi au identificat un total de 30 de riscuri globale – printre care şi golurile financiare şi furtul de date ce pot influenţa lumea într-un orizont de zece ani.