
Special Paris
Prezidenţiale Franţa 2017: Migraţia este tema aleasă de François Fillon
francois_fillon_candidatul_dreptei_la_alegerile_prezidentiale_din_2017_pe_10_ianuarie_la_paris.jpg

Fostul prim-ministru s-a pronunţat pentru o migraţie minimală şi controlată, ca răspuns la nevoile economice şi la capacităţile de a primi şi integra străini. Candidatul la alegerile generale se fereşte, momentan, să pronunţe o cifră exactă şi cere o dezbatere democratică transparentă în acest sens.Franţa ar putea să recurgă la acelaşi sistem pe care Canada l-a implementat, care permite Parlamentului să fixeze anual o cotă de migranţi, propune fostul premier Fillon. O dezbatere va fi nevoie asupra necesităţii de a reforma Constituţia, pentru ca o astfel de măsură să poată fi pusă în practică, explică Fillon. Pentru a justifica o astfel de măsură, el a invocat situaţia din Africa şi Orientul Mijlociu. Numărul de vize pe care Franţa le-a acordat în ultimii cinci ani nu a încetat să tot crească, spune François Fillon şi adaugă : şase milioane de persoane sunt înscrise la şomaj iar nouă milioane trăiesc în sărăcie.
François Fillon mai doreşte ca cetăţenia franceză să fie acordată după opt ani de şedere în Franţa, cu trei ani mai mult comparativ cu situaţia actuală. O eventuală condamnare va determina refuzul în acordarea naţionalităţii. Pe de altă parte, candidatul propune ca tinerilor născuţi în Franţa să nu li se mai acorde automat cetăţenia. Iniţiativa va trebui să vină din partea lor, dacă doresc cetăţenia, este de părere Fillon.
Acesta a mers la Nisa unde a depus o coroană de flori ca omogiu adus victimelor atentatului de anul trecut. S-a întâlnit şi cu poliţiştii şi jandarmii care supraveghează frontiera dintre Franţa şi Italia, la Menton, o sursă de tensiune între Paris şi Roma. Este un punct de trecere des folosit de migranţi.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Stéphane Le Foll, dezaprobă propunerea şi crede că avem de a face cu o declaraţie electorală. Pentru Stéphane Le Foll, ‘ar fi mai bine să lucrăm pentru dezvoltarea Africii şi să continuăm să avem o politică migratoare prin care să fie respectate angajamentele internaţionale’. El s-a referit aici şi la summitul Franţa – Africa ce va avea loc la sfârşitul săptămânii în Mali şi unde vor fi prezenţi 30 de şefi de stat, printre care şi François Hollande.