Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prigoana creştinilor se accentuează în Asia

in_cadrul_unei_biserici_catolice_din_pyongyang_coreea_de_nord_in_2003.jpg

In cadrul unei biserici catolice din Pyongyang, Coreea de Nord în 2003
In cadrul unei biserici catolice din Pyongyang, Coreea de Nord în 2003
Image source: 
© Reuters /Lee Jae-won

Organizaţia neguvernamentală olandeză Open Doors publică an de an o statistică a violenţelor la care sunt supuşi creştinii. Situaţia se degradează zilnic, este concluzia ong-ului. 

215 milioane de persoane din 50 de ţări sunt discriminate din cauza religiei.In fruntea acestui clasament, la fel ca în ultimii 16 ani, se află Coreea de Nord urmată de Somalia, Afganistan, Pakistan şi Sudan. Anul trecut au fost omorâţi aproximativ o mie de creştini din cauza credinţei lor, comparativ cu peste 5.700 acum doi ani. Scăderea se înregistrează după ce organizaţiile extremiste precum Stat Islamic şi Boko Haram au pierdut teren în Orientul Mijlociu. Mai puţine biserici au fost atacate – 1.200 au fost ţinta extremiştilor comparativ cu peste 2.200 în urmă cu doi ani.

Nigeria înregistrează însă cei mai mulţi creştini ucişi – aproximativ 700 de oameni. Aici, secta Boko Haram face numeroase victime iar coaliţia internaţională a ţărilor africane încearcă să frâneze asasinatele religioase.In Pakistan, in martie anul trecut, 70 de creştini, dintre care 29 de copii şi-au pierdut viaţa în ziua de Paşte, într-un atac revendicat de talibani. Atacul a vizat o întalnire a creştinilor într-un parc public. Ïn India, o femeie în vârstă de 55 de ani a fost arsă de vie de către consătenii săi. In Franţa, anul trecut a fost ucis un preot catolic în timp ce realiza liturghia.

'Strategia de îmbibare a extremismului islamic afectează societăţile din Orientul Mijlociu şi Africa. Sunt vânaţi creştinii iar în urmă este lăsată o societate radicalizată', se arată în raportul organizaţiei Open Doors.