Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Două localităţi franceze se împrumută de la cetăţeni pentru a dezvolta proiecte locale

orasul_saint_brieuc_bretagne_franta.jpg

Orasul Saint Brieuc, Bretagne, Franta
Orasul Saint Brieuc, Bretagne, Franta
Image source: 
survoldefrance.fr

Finanţarea participativă seduce administraţia locală care contractează credite de la proprii cetăţeni, persoane fizice. Si dacă aţi investí în oraşul în care trăiţi ? Este întrebarea adresată cetăţenilor din două localităţi aflate în Bretagne. Ideea este simplă : administraţia propune să se împrumute de la particulari pentru a asigura finanţarea unui anumit proiect. Cei care doresc pot investi sume mici – între 50 şi 1.000 de euro pe durate medii, de până la 7 ani, cu o dobândă de 2%.

‘Asistăm la finele monopolului bancar’, explică Julien Quistrebert, preşedintele platformei de internet colecticity, dedicată finănţării participative pentru a susţine diversele proiecte locale. ‘Astăzi, investitorii caută să dea un sens investiţiilor lor, să obţină un impact asupra societăţii. Caută şi transparenţă în ceea ce îşi propun să facă’, explică Julien Quistrebert. Până acum lipsea cadrul legal pentru astfel de iniţiative. Dar, de la finele lui 2015, un decret a clarificat cadrul prin care particularii pot finanţa proiecte publice aşa încât acum aceste demersuri sunt uşor de realizat.

Primul oraş care a testat această modalitate de finanţare a fost Saint Brieuc. A lansat un poiect prin care urmărea strângerea a 8.400 de euro. Bani care au fost ulterior folosiţi pentru instalarea unor panouri fotovoltaice pe acoperişul unei clădiri publice. Campania a depăşit aşteptările aleşilor : fondurile au fost strânse în doar 20 de zile.

O comună aflată în apropiere, şi care numără doar câteva sute de localnici, s-a împrumutat de 40.000 de euro pentru a finanţa un studiu privitor la un proiect de habitat ecologic. Banii au fost strânşi cu zece zile înainte de încheierea termenului propus iniţial. Succesul a depăşit aşteptările edililor. 37 de localnici au investit în realizarea acestui studiu, vor primi cu 2% mai mulţi bani în cel mult 6 ani. Primarul localităţii vrea să lanseze deja un nou proiect, de această dată cu responsabilii comunelor din jur. Viitoarea iniţiativă nu va putea costa însă mai mult de 1 million de euro. Este maximul pe care o primărie o poate împrumuta de la cetăţeni.