Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri în Franţa: Incepe prima dezbatere televizată pentru scrutinul primarelor de stânga

prima_dezbatere_televizata_pentru_primarele_de_stanga.jpg

Prima dezbatere televizata pentru primarele de stanga
Prima dezbatere televizata pentru primarele de stanga
Image source: 
PHILIPPE LOPEZ / AFP

În Franţa, prima din cele trei dezbateri televizate pentru scrutinul primarelor de stânga va avea loc în această seară. Cu această confruntare televizată, candidaţii intră într-o fază decisivă. Dintre cei şapte, trei se detaşează.

 

Prima din cele trei dezbateri de dinaintea primului tur se anunţă decisivă. Candidaţii cunosc acest lucru şi se pregătesc pentru confruntare. Vor fi evocate teme economice şi sociale, problema terorismului şi a laicităţii. Candidaţii au la dispoziţie un minut şi 30 de secunde pentru a răspunde întrebărilor. În total, fiecare va trebui să convingă în cel mult 17 minute.

Cei şapte candidaţi sunt : Manuel Valls, Vincent Peillon, Arnaud Montebourg, Benoît Hamon, Sylvia Pinel, François de Rugy şi Jean-Luc Bennahmias.

Toţi cei care vor să evadeze de pe culoarul propriu pentru a se ocupa de vecin, vor pierde un timp preţios, spune tabăra candidatului Arnaud Montebourg.  Iar cea a lui Benoît Hamon anunţă ca nu va despica niciun fir în patru: ‘vom vorbi francezilor şi nu candidaţilor’.  De altfel între aceşti doi candidaţi se dă lupta pentru a obţine un loc în al doilea tur. Favorit este fostul premier, Manuel Valls.

Cei şapte candidaţi au fost investiţi tardiv iar calendarul de campanie este unul scurt. Incertitudini aşadar care pot declanşa probleme în ceea ce priveşte participarea alegătorilor la votul de desemnare a viitorului candidat de stânga la alegerile prezidenţiale franceze. Sunt primarele tuturor incertitudinilor – este greu să preconizăm dacă oamenii vor vota iar dacă se vor prezenta la vot pe cine vor alege, se întreabă un deputat din Paris, Christophe Caresche: pentru a desemna un candidat capabil să câştige în 2017 sau pentru a alege personalitatea de stânga care va fi reprezentativă pentru opoziţie ori, pentru a clarifica unele linii politice.

Candidaţii trebuie să arate că pot mobiliza votanţii. Partidul Socialist estimează că între 1,5 şi 2 milioane de cetăţeni îşi vor exprima votul.

Aşa cum spuneam, favorit în sondaje este fostul premier Manuel Valls chiar dacă a început târziu campania sa, pe 5 decembrie, după ce actualul preşedinte a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat. Acum, există voci care spun că, în cazul în care se vor prezenta la vot cei 2 milioane de cetăţeni, Valls va pierde la alegerile generale întrucât există mulţi nemulţumiţi de bilanţul lui Valls ca şef al Executivului. În teren, fostul şef al guvernului se mobilizează cu greu. În urmă cu doar câteva zile, de abia a adunat 200 de susţinători în Liévin, Pas-de-Calais. Dar, poate fi afluenţa la întâlnirile publice un indicator ? Un ales socialist este de părere că aceste întâlniri nu sunt tocmai edificatoare, mai degrabă aceste dezbateri televizate vor fi decisive. Mulţi sunt cei care cred că Valls nu va putea fi eliminat încă din primul tur precum s-a întâmplat cu Nicolas Sarkozy la primarele dreptei.

Cine va fi aşadar contra-candidatul său direct se poate decide chiar în urma acestor trei dezbateri televizate. Montebourg şi Hamon au colaborat cu François Hollande. Primul a fost ministru al Economiei şi s-a dovedit a fi un apărător al produselor realizate în Franţa iar Hamon a fost ministru al Educaţiei şi propune un venit universal de existenţă.

În urmă cu cinci ani, această primă dezbatere a adus în faţa televizoarelor 4,9 millioane de telespectatori. 2,7 milioane s-au prezentat la urne. Iar dacă ne uităm la ce s-a întâmplat la primarele de dreapta, în octombrie, dezbaterea televizată a fost urmărită de 5,6 milioane de persoane iar 4,3 milioane s-au mobilizat şi au ieşit la vot.

Amploarea participării la vot rămâne un factor cheie, pentru a da un elan candidatului care va trebui să îi infrunte pe Emmanuel Macron et Jean-Luc Mélenchon, în primul tur al prezidenţialelor, politicieni instalaţi déjà foarte bine în peisajul politico-mediatic. Dezbaterea începe la ora 21:00 ora Franţei.