Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Epidemie de gripă în Franţa

franta_inregistreaza_o_epidemie_de_gripa.jpg

Franta inregistreaza o epidemie de gripa
Franta inregistreaza o epidemie de gripa
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

52 de persoane au murit iar spitalele fac cu greu faţă numărului tot mai mare de pacienţi care ajung la urgenţe zilnic. Zeci de departamente se află sub atenţionări meteo pentru căderi de ninsori şi vânt puternic. La Palatul Elysée, preşedintele François Hollande s-a întâlnit cu ministrul sănătăţii, Marisol Touraine. A fost o reuniune de urgenţă.

 

Ministrul Sănătăţii a asigurat preşedintele că spitalele pot primi toţi pacienţii care ajung la urgenţe. ‘Spitalele sunt confruntate cu foarte multe cereri, este o tensiune reală dar putem face faţă’, a dat asigurări oficialul:

‘ Zilele care vor urma vor fi în mod particular intense – am mobilizat toate categoriile de profesionişti medicali pentru a ne asigura că toţi bolnavii vor putea fi primiţi. Există déjà aproximativ un million de oameni care au fost consultaţi, având simptome de gripă. Personalul spitalelor este însă mobilizat, fiecare spital în parte a realizat un plan de acţiune dar toate sunt pregătite să preia un număr ridicat de bolnavi de gripă în aceste zile’.

Aproximativ 200 de spitale au deschis paturi suplimentare. 30 de spitale au amânat activităţile medicale ori chirurgicale care nu erau urgente, pentru a putea fi preluaţi, în cele mai bune condiţii, pacienţii bolnavi de gripă. 52 au pacienţi au murit. Iarna trecută, s-au îmbolnăvit de gripă 3 milioane de persoane.

Ïntrebată de presă dacă violenţa epidemiei nu a fost subestimată în acest an de către autorităţile sanitare, Marisol Touraine a amintit că a făcut un prim apel către populaţie la finele lui octombrie, cerând să se vaccineze antigripal.