Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Român instalat la Lyon, devenit agent imobiliar de succes

photo_drago_agence.jpg

Dragos Dima, într-una din agentiile sale imobiliare din Lyon
Dragos Dima, într-una din agentiile sale imobiliare din Lyon

In Franţa ar exista circa 250-300 de mii de români. Cei mai mulţi dintre ei s-au stabilit la Paris sau în regiunea capitalei franceze. O importantă comunitate de români a ales să se instaleze însă la Lyon. Marele oraş de pe Rhône – al doilea ca mărime din Franţa – ar găzdui între 20 şi 30 de mii de români. Printre ei se numără şi Dragoş Dima. In vârstă de aproape 40 de ani, românul este un agent imobiliar de succes în Lyon.

Dragoş Dima a venit în Franţa în 1996, pe când avea doar 16 ani. « Eram copil şi nu aveam vreun obiectiv bine definit decât acela de a vedea altceva decât România ». După ce a străbătut mai multe ţări europene, a decis să se instaleze definitiv în Hexagon. « O duc foarte bine; sunt agent imobiliar. După ce am început în 2002 ca simplu comercial, am evoluat şi în 2010 mi-am deschis prima agenţie. Azi am 4 agenţii imobiliare la Lyon şi în regiunea oraşului ».

« Sunt solicitat des de românii din Lyon dar doar pentru câte un sfat. Nu fac afaceri cu ei sau atunci foarte, foarte rar. E mai important pentru mine să le dau un sfat prietenesc decât să fac un business cu ei. Stau de 6 ani la Lyon şi am constatat că românii de aici sunt împăţiţi în mai multe grupuri şi grupuleţe. E greu să-i aduni pe toţi laolaltă. Eu am încercat din răsputeri, am creat chiar şi o pagină Facebook cu românii din Lyon şi apoi o asociaţie pentru a-i ajuta pe cei care veneau să se instaleze aici. Problema este că a fost interpretată greşit, mulţi s-au apucat să facă politică aşa că am lăsat-o baltă » spune Dragoş Dima.

Agentul imobiliar şi-ar dori să existe totuşi o asociaţie a românilor din Lyon dar « nu doar axată pe cultură cum este Rhône-Roumanie. Trebuie să discutăm şi despre piaţa muncii, despre economie, despre schimburile de experienţă între societăţile franceze şi cele româneşti. Sunt multe domenii care ne-ar putea interesa ».

 
Român instalat la Lyon, devenit agent imobiliar de succes