Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zăpadă, îngheţ şi avalanşe se vor înregistra şi în Franţa – 12 departamente se află sub atenţionări meteo

caderi_de_arbori_s-au_inregistrat_la_avranches_manche_din_cauza_vantului_puternic.jpg

Caderi de arbori s-au inregistrat la Avranches, Manche din cauza vantului puternic
Caderi de arbori s-au inregistrat la Avranches, Manche din cauza vantului puternic
Sursa imaginii: 
DAMIEN MEYER / AFP

12 departamente se află sub atenţionări meteo privind căderi de zăpadă şi îngheţ  iar în alte patru este posibil să se înregistreze avalanşe. Atenţionarea rămâne valabilă până către sfârşitul săptămânii. Temperaturile au scăzut progresiv şi vor mai scădea şi în acestă săptămână căci cea mai mare parte a Franţei a fost cuprinsă de un aer polar. 

Pentru începutul săptămânii temperaturile vor fi, în medie, între 4 şi 8 grade mai scăzute decât cele care se înregistrează de obicei în această perioadă. Ïn schimb, miercuri şi joi frigul se va resimţi şi mai accentuat căci se vor înregistra rafale de vânt de 50 km/h, în nord-est, ceea ce va însemna că minus 10 grade se vor resimţi de fapt minus 20 de grade.

A nins mult în Pirinei şi s-au declanşat deja avalanşe. Sâmbătă, o femeie a fost ucisă într-o avalansă produsă la 1.800 de metri altitudine, în afara domeniului schiabil, iar o persoană a fost ranită grav.

Oamenii străzii dispun de 120.000 de locuri de cazare pe perioada iernii iar premierul Bernard Cazeneuve anunţă că dacă va fi cazul vor fi amenajate 10.000 de noi locuri pentru cei care nevoie de un adăpost.Primăria Parisului a deschis în acest week-end adăposturi suplimentare pentru oamenii străzii, cu un total de 85 de noi locuri de cazare. In total, în zilele următoare vor fi deschise şapte noi adăposturi, care vor oferi 260 de noi locuri care se vor adăuga celor deschise deja de stat.

Reţelele de electricitate sunt supraîncărcate motiv pentru care francezii sunt sfătuiţi să diminueze consumul casnic. Deocamdată nu sunt planificate întreruperi de electricitate dar RTE - Reţeaua de Transport de Electricitate din Franţa a anunţat că va trebui să echilibreze cumva oferta şi cererea consumatorilor. Motiv pentru care, pentru a nu lăsa lumea în frig, agenţia susţine că este posibil să declanşeze de marţi o serie de măsuri excepţionale pentru a răspunde nevoilor Franţei în condiţii de ger. Ïn urmă cu câteva săptămâni, RTE a inuagurat o aplicaţie ce poate fi folosită de pe telefonul mobil şi care este destinată atât companiilor cât şi particularilor. Aplicaţia poate genera alerte pentru a aminti consumatorului să scoată din priză orice aparat pe care nu îl foloseşte.Dacă va fi cazul, există dispozitive pentru a frâna utilizarea electricităţii.  Operatorul de electricitate poate reduce alimentarea a 21 de platforme industriale mari consumatoare de energie. Dacă se va trece la acest plan, va scădea cu 5% tensiunea care încarcă reţelele de distribuţie. In plus, în anumite zone, se poate opri temporar furnizarea electricităţii. Indiferent de măsurile pe care autorităţile ori difuzorii de energie le vor lua, frigul contribuie la dezbaterea iscată în jurul eficacităţii unui ‘mix’ energetic. Un specialist din sector observă că deşi producţia de electricitate în Franţa este una importantă, ea are totuşi limitele sale: în acest moment în care Franţa are nevoie reală de electricitate, ea rămâne tributară echipamentelor energetice tradiţionale.