Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conferinţa de la Paris: Soluţia două state – două popoare reafirmată de 70 de state

participantii_la_conferinta_de_pace_din_paris_asupra_orientului_apropiat_15_ianuarie_2017.jpg

Participantii la Conferinta de Pace din Paris asupra Orientului apropiat, 15 ianuarie 2017
Participantii la Conferinta de Pace din Paris asupra Orientului apropiat, 15 ianuarie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Bertrand Guay

Două state, singura soluţie pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian, se arată în comunicatul participanţilor la conferinţa pentru pace din Orientul Apropiat, la finele discuţiilor care au avut loc duminică la Paris. Participanţii au avertizat că nu vor recunoaşte măsurile unilaterale care ar putea fi luate de o parte sau de cealaltă şi care ar aduce prejudicii negocierilor de pace. Textul dat publicităţii la finele întâlnirii nu  face nicio referire explicită la propunerea viitoarei administraţii americane, respectiv dorinţa lui Donald Trump de a transfera ambasada americană în Ierusalim.

Aproximativ 70 de ţări – miniştrii de externe, secretari de stat ori ambasadori- s-au reunit la Paris pentru a încerca să ofere o nouă şansă procesului de pace israeliano-palestinian. Totodată, pentru a reafirma soluţia propovăduită de ani buni: două state – două popoare, cu cinci zile înainte ca Donald Trump să preia mandatul de preşedinte al Statelor Unite.

Au venit la întâlnirea de la Paris înalta reprezentantă a Uniunii Europene pentru diplomaţie Federica Mogherini, reprezentanţii ţărilor din UE şi G20, membrii Ligii Arabe şi unele ţări din America Latină. Nu a venit preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas şi nici premierul israelian, Benyamin Nétanyahou care a calificat conferinţa ‘futilă’ iar ceva mai devreme ‘o impostură sterilă’.

In faţa ostilităţii israeliene, Franţa a dat asigurări că  întâlnirea nu are drept scop impunerea păcii şi a reafirmat că doar în urma unor negocieri bilaterale s-ar putea stabili modul de ieşire din criză.

Ïn deschiderea întâlnirii, ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault a declarat : ‘obiectivul nostru comun este o pace echitabilă şi durabilă între cele două state. Soluţia existenţei a două state este singura posibilă, este singura care permite respectarea aspiraţiilor legitime şi a drepturilor celor două popoare’. Seful diplomaţiei franceze a cerut Statelor Unite să contribuie la crearea condiţiilor de pace în Orientul Apropiat, după schimbarea preşedintelui. In opinia ministrului francez, dorinţa preşedintelui-ales Donald Trump de a transfera ambasada americană la Ierusalim ar însemna o ‘provocare’ care ‘va avea consecinţe grele’.

Presa franceză a atenţionat că niciun rezultat concret nu este de aşteptat în urma conferinţei din Paris. Si asta pentru că nu pot fi discutate chestiunile cele mai sensibile : frontierele, întoarcerea refugiaţilor, securitatea, statutul unor anumite zone. Aceste subiecte pot fi atinse doar de israelieni şi palestinieni.

Preşedintele François Hollande a precizat că ‘soluţia două state – două popoare, pentru care comunitatea internaţională pledează de ani buni este ameninţată : în teren prin accelerarea colonizării iar din punct de vedere politic prin slăbirea taberei ce ar trebui să aducă pacea în regiune, o tabără care moral stă să se destrame datorită neîncrederii care se acumulează între părţi’, a opinat preşedintele Franţei.