Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump critică Europa, avertizează NATO şi întinde o mână Rusiei

trump.jpg

Donald Trump, presedintele-ales al SUA, a acordat un lung interviu cotidianelor The Times si Bild
Donald Trump, presedintele-ales al SUA, a acordat un lung interviu cotidianelor The Times si Bild
Sursa imaginii: 
REUTERS/Mike Segar

Cu 5 zile înainte să intre la Casa albă, Donald Trump, preşedintele-ales al SUA a acordat un lung interviu la două cotidiane conservatoare europene: britanicul The Times şi germanul Bild. Migranţi, Angela Merkel, Brexit, NATO - viitorul preşedinte american nu iartă pe nimeni. Cu excepţia Rusiei căreia îi întinde mâna.

Cum ne-a obişnuit déjà până acum, Donald Trump mânuieşte din nou formulele-şoc ca să-şi expună viziunea despre Europa. Cu riscul de a-i frustra - dacă nu chiar supăra - pe viitori săi interlocutori de pe bătrânul continent.

Cancelara germană este astfel prima ţintă a preşedintelui-ales. Trebuie spus că nici Angela Merkel nu l-a "iertat" pe Trump în trecut, criticându-l de mai multe ori. Azi e rândul magnatului american să dea bile albe, dar mai ales negre, liderei de la Berlin. "Cred că Angela Merkel a făcut o eroare catastrofală când a acceptat să-i primească pe toţi migranţii care fugeau de războiul civil sirian. Această politică s-a resimţit clar în ultima vreme" e de părere Donald Trump care face aici o aluzie clară la atentatul din 19 decembrie de la Berlin contra târgului de Crăciun. Totodată însă, Trump îşi exprimă "marele respect" pe care-l are faţă de cancelara Merkel. Nu e sigur că respectiva va aprecia acest lucru…Mai ales că în noiembrie, Barack Obama adusese un omagiu aprins Angelăi Merkel, descrisă drept « cea mai apropiată parteneră a sa pe scena internaţională ».

In plus, viitorul lider de la Casa albă acuză de asemenea Germania că ar domina Europa. "In mare, Uniunea europeană este un instrument pentru Germania. De aceea cred că Marea Britanie a făcut bine să iasă. Brexit-ul va fi un succes, va fi o chestie genială" prezice cu entuziasm Donald Trump. In opinia sa, "şi alte state europene vor părăsi UE" iar acest lucru se datorează doar faptului că "ţările UE au fost obligate să accepte refugiaţi". Un discurs de acest gen ar putea dopa popularitatea mişcărilor populiste, xenofobe şi suveraniste din Europa, precum Frontul naţional din Franţa.

Uniunea europeană nu este singura instituţie internaţională criticată sever de Trump. NATO este din nou în vizorul preşedintelui-ales american. "Am spus de mult că Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic are probleme. In primul rând pentru că este obsoletă, e o asociaţie concepută în urmă cu prea mulţi ani. Apoi, NATO nu s-a ocupat de terorism şi, în fine, ţările sale membre nu plătesc ceeace trebuie la buget" mai spune Trump într-o aluzie la faptul că puţine state NATO cheltuiesc 2% din PIB pentru bugetul lor militar. Incă din timpul campaniei electorale, Trump criticase NATO, o organizaţie al cărui buget, trebuie spus, este finanţat în proporţie de circa 70% de SUA.

In fine, în interviul acordat cotidianelor Times şi Bild, Donald Trump le întinde mâna ruşilor. Viitorul preşedinte american mizează pe acorduri "bune" cu Rusia. El evocă de exemplu posibilitatea unui acord privind reducerea armelor nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor care lovesc Rusia. "Sancţiunile fac foarte rău Rusiei dar cred că putem face ceva care să fie profitabil multor oameni" spune Trump. Un punct de vedere "iconoclast" cum scrie Le Monde, care este exprimat în momentul în care tot mai mulţi europeni se tem de veleităţile de leadership pe care le afişează tot mai vizibil şeful Kremlinului, Vladimir Putin. Un preşedinte rus pentru care Donald Trump nu şi-a ascuns niciodată admiraţia.

« Dincolo de aceste mici fraze, interviul acordat de Donald Trump celor două cotidiane europene arată două lucruri », scrie Libération. « In primul rând cu respectivul va prezida politica externă a SUA aşa cum şi-a dus şi campania electorală, adică fără să se poticnească în vreo regulă de bun simţ. In al doilea rând, Trump nu va ezita să bulverseze ordinea internaţională instaurată de mai multe decenii ».

Cum a reacţionat lumea? Ce a spus Berlinul şi Parisul? Dar NATO?

Germanii au ieşit primi la rampă. Trebuie spus că Donald Trump nu a atacat-o doar pe Angela Merkel şi politica ei migratorie, dar şi modelul economic german şi în particular industria automobilelor. Se ştie că BMW vrea să deschideă o uzină în Mexic dar Trump a ameninţat că va taxa cu 35% maşinile germane care vor fi fabricate acolo şi vândute în SUA. « Industria auto americană va ieşi mai slăbită şi mai scumpă în acest caz » a avertiza Sigmar Gabriel, vice-cancelar german şi ministru al Economiei. Patronul federaţiei germane de automobile a declarat că ia în serios spusele lui Trump dar se întreabă dacă măsurile chiar vor fi aplicate. « In cazul instaurării unor bariere comerciale, SUA vor fi amputate pe termen lung » a mai spus Mathias Wissmann. Cancelara Angela Merkel nu a comentat interviul lui Trump, aşteptând învestirea acestuia în funcţie. Lidera germană a spus doar că a citit « cu interes » interviul acordat de preşedintele-ales al SUA.

Apropos de prezicerile lui Donald Trump referitoarea la eventuala ieşire a altor ţări din UE, Pierre Moscovici, comisarul european la afaceri economice şi monetare a exclus orice contagiune a Brexit-ului estimând că acest lucru este « o fantasmă ». In acest context, Moscovici propune ca pe viitor, « în evoluţia relaţiilor transatlantice, europenii să adopte o atitudine circumspectă şi pragmatică ». Jean-Marc Ayrault, şeful diplomaţiei franceze, a declarat de partea sa că « cel mai bun răspuns care trebuie dat lui Trump este să-i arătăm că europenii sunt uniţi ».

In fine, la NATO, responsabilii Alianţei nord-atlantice şi-au exprimat « încrederea totală că SUA îşi vor menţine o poziţie puternică în sânul NATO ». Ceva mai devreme însă, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, declarase că « NATO este preocupată de remarcile preşedintelui-ales american », semn că interviul din Bild şi Times nu a fost la fel descifrat de toată lumea.

Cine pare că a înţeles mesajul lui Trump este Moscova. Kremlinul nu se lasă însă, pentru moment cel puţin, atras de apelurile viitorului locatar de la Casa albă. « E prematur să vorbim despre o reducere a arsenalelor nucleare » a estimat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

 
Donald Trump critică Europa, avertizează NATO şi întinde o mână Rusiei