Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


8 miliardari deţin tot atâtea bogăţii cât jumătatea cea mai săracă a lumii

oxfam.jpg

In China inegalitàtile sunt tot mai mari în timp ce Beijing a devenit noua capitalà a miliardarilor
In China inegalitàtile sunt tot mai mari în timp ce Beijing a devenit noua capitalà a miliardarilor
Sursa imaginii: 
AFP

In ajunul forumului economic mondial de la Davos care-şi deschide porţile mâine în selecta staţiune montană din Elveţia, ONGul britanic Oxfam denunţă într-un nou raport « idecenta repartiţie a bogăţiilor ». Aflăm astfel că cei mai înstăriţi 8 oameni din lume deţin tot atâtea bunuri cât jumătatea cea mai săracă a populaţiei mondiale.

Oxfam estimează că « este indecent ca atâta bogăţie să fie concentrată în mâinile unei infime minorităţi, când se ştie că o 10% din populaţia lumii trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi ». Raportul publicat de ONGul britanic în ajunul deschiderii Forumului economic mondial de la Davos denunţă şi dezvăluie cum marile firme şi indivizii cei mai bogaţi exacerbează inegalităţile exploatând un sistem economic cu probleme. « Se scapă de impozite, se reduc salariile şi se măresc la maximum veniturile acţionarilor » scrie Oxfam.

In opinia asociaţiei, diferenţele de bogăţii sunt mai mari ca niciodată, noile calcule luând în seamă date noi din China şi India, doi « giganţi » asiatici care numără la un loc aproape jumătate din populaţia globului. Graţie acestor noi date se constată că jumătatea cea mai săracă a planetei deţine şi mai puţin decât se credea până acum. « Există alte maniere de a gestiona capitalismul care ar putea aduce beneficii la mult mai mulţi oameni » spune directorul politic de la Oxfam. El preconizează de exemplu o combatere mai eficientă a evaziunii fiscale şi o abandonare treptată a modelului capitalistic bazat pe acţionari, model care redistribuie celor bogaţi de o manieră disproporţionată.

Din calculele organizaţie, primul « super-miliardar » din lume ar putea apărea în maximum 25 de ani. Un « super-miliardar » este cineva care deţine un patrimoniu de peste o mie de miliarde de dolari. « Ca să-şi termine toţi aceşti bani, respectivul ar trebui să cheltuiască zilnic un milion de dolari timp de 2.738 de ani » constată Oxfam.

Ca să-şi realizeze calculele şi proiecţiile pe viitor, ONGul s-a bazat pe lista celor mai bogate 8 persoane din lume stabilită de revista Forbes şi banca Crédit Suisse. E vorba, în ordine descrescătoare, despre americanul Bill Gates, fondatorul firmei Microsoft, spaniolul Amancio Ortega, patronul concernului care deţine firma Zara, americanul Warren Buffet, mexicanul Carlos Slim, magnat al telefoniei latino-americane, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, Mark Zuckerberg, co-fondatorul Facebook, Larry Ellison, co-fondatorul Oracle şi Michael Bloomberg, fondatorul firmei care-i poartă numele.

Luând exemplul lui Bill Gates, un miliardar care-şi distribuie o parte din avere celor săraci, Oxfam estimează că o astfel de filantropie nu reglează problema de bază. « Că miliardarii aleg să-şi dea banii, e o treabă bună. Dar inegalităţile se menţin : nu putem accepta un sistem în care, proporţional, miliardarii sunt mai puţin impozitaţi decât secretarele sau menajerele lor » conchide ONGul britanic.

 
8 miliardari deţin tot atâtea bogăţii cât jumătatea cea mai săracă a lumii