Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi restricţii pentru minorii care vor să iasă singuri din Franţa

autorisation_sortie_territoire_cerfa.png

Autorizatia de iesire de pe teritoriu este obligatorie pentru orice minor care vrea sà iasà neînsotit din Franta
Autorizatia de iesire de pe teritoriu este obligatorie pentru orice minor care vrea sà iasà neînsotit din Franta

Incepând de duminică 15 ianuarie, minorii care vor să iasă singuri din Franţa, neînsoţiţi de vreunul dintre reprezentaţii săi legali, au nevoie de o autorizaţie prealabilă. Măsura îi priveşte pe toţi minorii care au domiciliul în Franţa, indiferent de naţionalitatea lor.

Incepând de duminică 15 ianuarie, minorul care va dori să iasă din Franţa neînsoţit de vreunul dintre reprezentanţii săi legali, va trebui să prezinte la vamă trei documente : autorizaţia de ieşire, semnată de unul dintre părinţii săi sau de reprezentantul său legal, o copie a documentului de identitate al părintelui care a semnat autorizaţia de ieşire, şi documentul de călătorie valabil al minorului. Actele vor fi obligatorii, indiferent dacă minorul pleacă pe cont propriu sau în vreo tabără sau excursie organizată.

Dispoziţiile legale enumerate mai sus fuseseră suprimate la întâi ianuarie 2013. 4 ani mai târziu, ele sunt reintroduse pentru a evita ca tinerii să plece la jihad pe fronturile din Siria şi Irak. Numeroşi părinţi care şi-au văzut copii plecaţi de capul lor, graţie unor filiere jihadiste, pe diverse fronturi, cereau reintroducerea autorizaţiei de ieşire de pe teritoriul francez. Textul a fost deci adoptat de parlament toamna trecută şi reintrodus acum.

Măsura vine să completeze dispozitivul de prevenire a radicalizării şi de combatere a terorismului. Se spune că peste 1.800 de minori erau anul trecut radicalizaţi în Franţa. Serviciile secrete estimează de partea lor la 400 numărul de copii francezi sau plecaţi din Franţa care ar fi în regiunea irakiano-siriană controlată de Organizaţia stat islamic. Vreo 20 dintre aceşti minori ar fi fost identificaţi drept combatanţi.

 
Noi restricţii pentru minorii care vor să iasă singuri din Franţa