Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maimuţele, pe cale de dispariţie din cauza omului

babuin.jpg

Babuin de Guinea
Sursa imaginii: 
Javier Fernández Sánchez/Getty Images

Maimuţele, cei mai apropiaţi « verişori » ai omului, ar putea dispărea complet în următorii 25 de ani din cauza activităţii umane. Semnalul de alarmă este tras de un grup de peste 30 de primatologi internaţionali care semnează un studiu pe această temă în revista de specialitate americană Science Advances.

« Circa 60% din speciile de primate sunt ameninţate cu dispariţia din cauza activităţii umane. 70 de procente dintre aceste populaţii tot diminuează ». Iată ce scriu primatologii în studiul lor publicat de revista de specialitate americană. Ei estimează că un mare număr din aceste specii vor dispărea complet în următorii 25 de ani dacă « nu se face din salvarea lor o prioritate mondială » mai scriu specialiştii.

De la giboni la urangutani, trecând prin lemurieni şi gorile, toate specile de maimuţe sunt în pericol. Există de exemplu nişte specii de lemurieni şi de maimuţe ale căror populaţii nu mai numără decât câteva mii de capete. Ba chiar giboni din Hainan, China, nu ar mai exista decât 30 în lume ! Urangutanul din Sumatra este şi el un alt primat pe cale să dispară după ce omul i-a confiscat 60% din habitat între 1985 şi 2007.

Toate aceste specii sunt confruntate cu diverse pericole : vânătoarea, comerţul ilegal cu animale de companie, infrastructuri rutiere, şamd. « Tot atâtea activităţi duse de o manieră distrugătoare şi non-durabilă » notează primatologii într-un studiu inedit prin amploarea sa. Primatele sunt grupul de mamifere care numără cele mai multe specii – 504 – după rozătoare şi lilieci. Ele se regăsesc în 90 de ţări din America latină, Africa şi Asia. Numai în 4 ţări din lume însă – Brazilia, Indonezia, Madagascar şi Republica Democratică Congo – trăiesc două-treimi din toate speciile de primate de pe planetă. Aceste ţări sunt deci primele ţintite, primele incitate să facă ceva pentru a stopa declinul şi de ce nu, pentru a inversa fenomenul extincţiei.

Primatologii reamintesc că maimuţele sunt esenţiale pentru ecosisteme – contribuie la menţinerea şi regenerarea pădurilor – dar joacă un rol central şi în culturile şi tradiţiile teritoriilor pe care le ocupă. Dacă nu se face ceva urgent – reîmpădurirea habitatului, combaterea sărăciei oamenilor în zonele în care convieţuiesc cu animalele, reducerea amprentei ecologice – atunci va veni repede ziua în care maimuţele nu vor mai putea fi văzute decât în grădinile zoologice.

 
Maimuţele, pe cale de dispariţie din cauza omului