Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa în vizorul distructiv a trei mari puteri?

15639702-poutine-xi-et-trump-les-nouveaux-maitres-du-monde.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: tempsreel.nouvelobs.com

Uniunea Europeană a devenit o cetate asediată în prezent din toate direcţiile, inclusiv din interior. Numeroase analize apărute în presa franceză ajung la această concluzie, iar editorialistul Jacques Attali consideră chiar că trei mari puteri, Statele Unite, Rusia şi China sunt interesate în dezmembrarea Uniunii Europene. Abordăm şi noi subiectul împreună cu Matei Vişniec, subiect devenit cu atît mai actual cu cît noul locatar de la Casa Albă, preşedintele Donald Trump, nu este considerat un prieten al Europei.

Situaţia este într-adevăr inedită de la al doilea război mondial încoace: europenii vor trebui să se obişnuiască treptat, dacă nu cumva chiar imediat, cu ideea că la Washington nu mai au un protector. Construcţia Uniunii Europene s-a realizat, în ultimii 60 de ani, cu binecuvîntarea Statelor Unite, care au văzut în acest efort cea mai bună soluţie pentru a evita noi războaie în Europa. Acum, însă, Donald Trump ar putea să-i dea Europei „o lovitură fatală”. Expresia aparţine editorialistului Christian Makarian de la revista l’Express. Recentele declaraţii ale noului preşedinte american nu fac decît să întărească această convingere. El este izolaţionist, iar ideea de a continua să plătească pentru apărarea europenilor i se pare absurdă. Ceea ce europenii trebuiau poate să înţeleagă mai repede, dat fiind că 70 la sută din bugetul Alianţei Atlantice este asigurat de Statele Unite.

Intr-o analiză scrisă pe un ton extrem de grav, un alt editorialist şi expert în geopolitică, Jacques Attali, consideră că începînd cu anul acesta Uniunea Europeană trebuie să-şi forjeze o nouă politică de apărare. Pînă nu este prea tîrziu, scrie expertul francez tot în revista l’Express. Personal, rareori am citit articole care să lanseze semnale de alarmă atît de serioase la adresa proiectului comunitar european. „Europa nu mai este un partener ci a devenit o pradă pentru cele trei mari puteri ale lumii, Statele Unite, Rusia şi China”, scrie Jacques Attali. Ca un bun jucător de şah, preşedintele rus Vladimir Putin vrea ca Europa să nu mai poată concura Rusia nici pe plan militar şi nici pe plan economic. Ca un bun jucător de go, preşedintele chinez Xi Jinping doreşte să-şi creeze o reţea internaţională de alianţe pentru a dispune de materii prime, iar în acest context doreşte ca influenţa europenilor să fie minimă.

Jacques Attali consideră chiar că Statele Unite, Rusia şi China sunt capabile să-şi reunească forţele pentru a scăpa de un rival de talia Uniunii Europene, deşi cele trei mari puteri vor afirma întotdeauna contrariul. Nu este greu de înţeles mesajul sugerat de editorialistul francez: europenii nu mai pot avea încredere în nimeni decît în ei înşişi.

Si din sfera politică europeană vin însă multe semnale de alarmă. Este cazul cu ministrul german al apărării, doamna Ursula von der Leyen care acordă un interviu cotidianului le Monde. „In Europa, societatea noastră deschisă este atacată”, spune demnitarul german, pledînd la rîndul său pentru crearea unei Uniuni europene a apărării.

Marea problemă a europenilor în acest moment este însă legată de lipsa unui leadership puternic. Anul 2017 riscă să fie unul pierdut din cauza alegerilor prezidenţiale din Franţa şi a celor legislative din Germania şi din Olanda. Iniţiativele de natură să relanseze unitatea europeană şi să dea un nou suflu Europei sunt fragile pe fondul absenţei unor lideri credibili şi motivaţi. Oamenii providenţiali lipsesc, iar cei foarte cunoscuţi şi cu experienţă par uzaţi.

Pentru a rezuma, putem spune că Uninea Europeană se află la o răscruce. Două drumuri se deschid: destrămarea sau relansarea edificiului. Pentru relansare Uniunea Europeană are nevoie de un nou act fondator, mai ales în contextul ieşirii Marii Britanii din Uniune. Este şi părerea cercetătorului Nicolas Leron care semnează, împreună cu economistul Michel Aglietta o carte intitulată: „Dubla democraţie. O Europă politică pentru creşterea economică”. In pledoaria lor, cei doi specialişti arată că Europa nu poate deveni o veritabilă democraţie decît dacă se va dota cu o putere bugetară.

După cum vedem, o avalanşă de idei şi analize converg spre concluzia că nimic nu este încă pierdut şi că Europa se poate redresa. Există soluţii, idei, scenarii, analize pertinente, semnale de alarmă. Mai rămîne să fie treziţi din somn factorii de decizie dar mai ales europenii înşişi, care nu-şi dau seama probabil că se află într-un mare pericol, şi că de fapt copiii lor riscă să încaseze unda de şoc a orbirii şi paraliziei de astăzi.