Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Globalizarea la un moment de răscruce

2017-01-11t120507z_1_mtzgrqed1bm73o3g_rtrfipp_0_usa-obama_0.jpg

 Barack Obama stergîndu-si o lacrima la ultimul discurs pronuntat în calitate de presedinte al Statelor Unite, pe 10 ianuarie la Chicago. REUTERS/Jonathan Ernst
Barack Obama stergîndu-si o lacrima la ultimul discurs pronuntat în calitate de presedinte al Statelor Unite, pe 10 ianuarie la Chicago. REUTERS/Jonathan Ernst
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Dacă Donald Trump începe să-şi pună în aplicare programul economic, aceste măsuri riscă să provoace o undă de şoc mondială şi să marcheze o pauză în ceea ce numim globalizare. Protecţionismul, relocalizarea producţiei industriale, denunţarea unor tratate de liber-schimb, pot avea consecinţe pretutindeni în lume, în China şi în întreaga Asie, în America latină şi în Africa, în Europa. Oare va deveni America, din campion al globalizării, groparul ei?

„America first”, aceasta pare să fie deviza lui Donald Trump. El promite în primul rînd locuri de muncă şi salarii decente pentru clasa mijlocie americană care a avut cel mai mult de suferit de pe urma aşa-zisei globalizări. Această clasă mijlocie, formată în special din albi înfricoşaţi că rasa lor ar putea deveni minoritară în America, l-a ales de fapt pe Donald Trump.

Faptul că perioada Obama a însemnat crearea a 16 000 000 de locuri de muncă nu a inflamat sfera mediatică. Promisiunile pe care le smulge însă în prezent Donald Trump unor mari intreprinderi, dispuse dintr-o dată să joace jocul relocalizării, sunt vîndute, mediatic vorbind, ca nişte miracole. Nu întîmplător cotidianul Le Monde consideră că Donald Trump, cel puţin pentru moment, a adoptat un stil de „preşedinte director general”. El vrea să conducă America la fel cum conduce o intreprindere (idee pe care înaintea sa a lansat-o însă în Italia un alt magnat, Silvio Berlusconi).

Donald Trump controlează, cel puţin teoretic, cele două camere ale Congresului şi probabil şi Curtea supremă, ceea ce îi conferă un statut special, există chiar comentatori care spun că puţini preşedinţi în istoria Americii au dispus de atîta putere. El va încerca deci, cel puţin pe plan economic, să-şi respecte promisiunile, sau o parte din ele... Rolul Statelor Unite în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului se va modifica, exporturile chineze vor fi penalizate, imigraţia va fi frînată... Institutul Oxford Economics pare să fi analizat cu mare atenţie programul economic al lui Donald Trump şi a ajuns la concluzia că economia americană se va contracta cu o mie de miliarde de dolari în următorii cinci ani, dacă tot ce a anunţat Trump se concretizează. Gesturile sale sunt scrutate cu mare atenţie de investitori şi toţi cei care speculează în acest context. Unii prezic chiar un fel de panică pe pieţele financiare. Pînă acum ea nu a avut loc, dar s-ar părea că financiarul George Soros ar fi pierdut un miliard de dolari mizînd pe acest scenariu.

Este în orice caz prea devreme pentru a măsura efectele deciziilor pe care le va lua Donald Trump, dar elitele economice mondiale reunite săptămîna aceasta la Forumul economic de la Davos se tem că globalizarea nu va mai fi ceea ce a fost. Culmea ironiei, preşedintele chinez Xi Jinping este cel care, la Davos, vrea să impulsioneze liberalismul şi liberul-schimb, doi piloni pe care s-a construit pînă acum America, la care ar trebui adăugat un al treilea, imigraţia.

Cotidianul Le Monde consideră că Donald Trump inaugurează în orice caz o epocă nouă, în care conceptul de „imprevizibil” pare să deţină o mare pondere. Gîndirea sa este destul de simplistă întrucît pentru el lumea se împarte în două tabere: cei consideraţi ostili Statelor Unite (cum ar fi China, Mexicul, Uniunea Europeană) şi ceilalţi (în această categorie intrînd Rusia şi Israelul).

Iar unii dintre noii prieteni ai lui Donald Trump ţin să-şi exprime clar sentimentele. La Moscova, în faţa Ambasadei Statelor Unite, a apărut un mare afiş pe care scrie „By by Obama”. Mult mai numeroşi sunt însă cei care încep să-l regrete deja pe acest om, care a onorat cu talentul şi valorile sale imaginea Americii.