Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Astana: negocieri faţă în faţă între regimul de la Damasc şi rebelii sirieni

15_siege_kazmunaigaz_0.jpg

Astana, capitala Kazahstanului, poarta marca ambitiilor arhitecturale ale regimului autocrat încarnat de Nursultan Nazarbaiev
Astana, capitala Kazahstanului, poarta marca ambitiilor arhitecturale ale regimului autocrat încarnat de Nursultan Nazarbaiev
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele rus Vladimir Putin, după ce a cîştigat o importantă bătălie pe plan militar în Siria, încearcă să cîştige acum una pe tărîm diplomatic. La Astana, capitala Kazahstanului, ar urma să înceapă astăzi negocieri directe între regimul sirian şi rebeli, în vederea găsirii unei soluţii la războiul din Siria care durează din 2011.

Scenariul acestei conferinţe de pace a fost scris în primul rînd de Rusia dar este cosemnat de Turcia şi Iran. Occidentalii, mai precis Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, sunt şi ei prezenţi la acest episod la nivel de ambasadori, iar Uniunea Europeană are şi ea un reprezentant.

Numeroşi comentatori afirmă că această conferinţă este un veritabil test pentru abilitatea diplomatică a Rusiei care doreşte să-şi modifice rolul: din combatant direct pe teren, cum a fost cazul la Alep, ea doreşte să devină un garant neutru al unei păci posibile. De notat că un compromis important funcţionează deja ca bază a acestei conferinţe: Turcia, care a cereut mereu plecarea de la putere a lui Bachar al-Assad, a renunţat să mai impună această condiţie prealabilă negocierilor.

Rusia, de partea ei, a acceptat ca la masa negocierilor să se instaleze un şef rebel susţinut de Arabia saudită, un altul susţinut de Qatar precum şi reprezentanţi ai unor puternice grupuri înarmate şi sprijinite de Turcia.

Delegaţia Damascului, formată din zece demnitari ai regimului, este condusă de Bachar Jaafari, ambasador sirian la ONU. Din delegaţia rebelilor fac parte 14 reprezentanţi şi 21 de consilieri. De menţionat însă că unele grupuri rebele radicale au refuzat să participe la discuţii.

Pentru prima dată cele două delegaţii se vor afla faţă în faţă, în aceeaşi încăpere, alături de emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura. Dialogul ar urma să dureze cîteva zile la hotelul Rixos de la Astana într-un moment cînd preşedintele sirian Bachar al-Assad se află într-o poziţie de forţă iar opoziţia siriană este mai divizată decît oricînd. Sansele de pace sunt fragile dar iniţiativa acestui dialog este salutată de comunitatea internaţională.