Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Benoît Hamon şi Manuel Valls cîştigătorii primului tur al primarelor stîngii franceze

2016-12-14t203425z_1240510753_rc1e865ffa70_rtrmadp_3_france-election-hamon_0.jpg

Benoît Hamon, nu demult considerat un outsider, se impune primul la primarele socialiste
Benoît Hamon, nu demult considerat un outsider, se impune primul la primarele socialiste
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

În Franţa, după primul tur al primarelor stîngii în contextul prezidenţialelor, s-au detaşat doi candidaţi: Benoît Hamon şi Manuel Valls. 7500 de birouri de vot, şapte candidaţi, trei favoriţi, aproape două milioane de alegători: acesta este, în cifre, tabloul acestui prim tur, în aşteptarea următorului care va avea loc pe 29 ianuarie.

Doi oameni pretind în acest moment că reprezintă stînga socialistă în Franţa cu şansa de a ajunge la palatul Elysée: Benoît Hamon şi Manuel Valls. Primul dintre ei, Benoît Hamon, 49 de ani, care a ocupat între 2012 şi 2014 mai multe funcţii prezidenţiale la economie şi educaţie, totalizează peste 35,2 la sută din voturi. El reprezintă şi surpriza acestui scrutin, de fapt s-a impus printr-o anumită constanţă şi coerenţă în ce priveşte programul său axat pe revenirea la valorile clasice ale stîngii.  

Fostul premier Manuel Valls, 54 de ani, plasat al doilea cu peste 31,6 la sută din voturi, are toate motivele să se simtă sancţionat de electorat, în special datorită faptului că este asociat cu bilanţul preşedintelui François Hollande, considerat de mulţi francezi ca fiind relativ modest.

De notat că pe locul al treilea s-a situat Arnaud Montebourg, cu aproximativ 18,7 la sută din voturi. El este şi „marele înfrînt” al acestui scrutin, după ce multă vreme a dat impresia că avea o anumită dinamică în favoarea sa.

Miercuri 25 ianuarie va avea loc o dezbatere televizată între cei doi cîştigători, o ocazie pentru noi clarificări în privinţa a ceea ce îi deosebeşte şi îi apropie. Ei reprezintă de fapt două curente diferite, Benoît Hamon nu a fost de acord cu politica economică a preşedintelui François Hollande şi a alimentat „fronda” din interiorul formaţiunii socialiste. În ce-l priveşte pe Manuel Valls, el reprezintă un curent reformist dar oarecum pro-guvernamental.  

Primul secretar al Partidului socialist francez, Jean-Chrisophe Cambadelis, consideră că participarea la vot a fost onorabilă, deşi la primul tur al primarelor din 2011 s-au deplasat 2 700 000 de alegători. De notat că la primarele dreptei din noiembrie anul trecut s-au mobilizat 4 400 000 de francezi.