Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Noaptea ideilor”: să reflectăm la “lumea comună”

fb-post-v2-1.png

Sursa imaginii: 
credit foto: france24

“Noaptea ideilor” se intitulează o iniţiativă franceză care reuneşte artişti, cercetători, filozofi şi alţi reprezentaţi ai multor discipline care îşi propun să se concentreze împreună pe un subiect important. Ca şi alte iniţiative franceze, precum “sărbătoarea muzicii” sau “noaptea muzeelor”, noua iniţiativă franceză, aflată la a doua ediţie, tinde să se internaţionalizeze.

Tema în jurul căreia sunt invitaţi să reflecteze participanţii la această operaţiune, în noaptea de 26 ianuarie, este “o lume comună”. Subiect esenţial pe fond de globalizare şi de crize identitare, de tendinţe culturale centrifuge în multe regiuni ale lumii şi de critici formulate des la adresa multiculturalismului. Această invitaţie care sună oarecum simplu, "haideţi să gîndim împreună la ceea ce ne interesează pe toţi", este pilotată de Institutul francez, organism de promovare a acţiunii culturale înafara frontierelor Hexagonului.

Anul acesta "Noaptea ideilor" se va desfăşura în cincizeci de oraşe din patruzeci de ţări, la Paris bineînţeles dar şi la Tokyo, Los Angeles, Dakar, Varşovia sau Helsinki. Un fel de continuitate a fluxului de idei este asigurată prin faptul că operaţiunea va începe la Tokyo (cînd în Franţa va fi ora prînzului) şi se va încheia la Los Angeles, după o rotaţie completă a pămîntului.

O sută de evenimente sunt programate în această noapte a reflecţiei, în cursul căreia invitaţii vor dialoga şi cu publicul. Franţa îşi demonstrează din nou capacitatea de a anima dezbateri publice internaţionale într-un cadru care se doreşte un festival al reflecţiei şi un festin al ideilor accesibile tuturor. Argumente de ordin artistic, ştiinţific, filozofic, literar şi aşa mai departe se vor intersecta bineînţeles, iar un site internet şi o hartă a lumii interactivă vor permite tuturor doritorilor să urmărească programul dezbaterilor pe cinci continente.

Dezbaterile sunt găzduite în muzee, cinematografe, biblioteci, universităţi şi alte instituţii publice. Printre personalităţile care se vor exprima se numără Thomas Piketty, Edgar Morin, Marie Darrieussecq… In mod simbolic, ultima dezbatere, de la Los Angeles, este legată de utopie, o formă de oxigen mental de care umanitatea are multă nevoie.