
Special Paris
Franţa: socialiştii în căutarea unor noi idei
2017-01-20t211412z_1327113641_lr1ed1k1mzcf4_rtrmadp_3_france-election-valls_0.jpg

Benoît Hamon şi-a asumat în acest context un rol de veritabil purtător de drapel al social-democraţiei franceze, pe care doreşte să o scoată dintr-o anumită letargie. El consideră de fapt că Partidul socialist francez a făcut prea multe compromisuri cu capitalismul, cu globalizarea, cu liberul-schimb, cu liberalismul.
Fără să incite la vreo revoluţie sau la cine ştie ce măsuri radicale, Benoît Hamon consideră totuşi că statul providenţă poate fi salvat, şi că un anume voluntarism se impune în prezent. Propunerea lui cea mai surprinzătoare este alocarea unui buget de 300 sau 400 de miliarde de euro astfel încît fiecare cetăţean al Franţei să poată să se bucure de un venit minim garantat. Un program criticat în mod caustic de fostul premier Manuel Valls care îl acuză pe Benoît Hamon că vinde iluzii. Acesta din urmă vede însă în programul lui Manuel Valls un viraj spre dreapta inacceptabil şi-l acuză de “lene intelectuală” întrucît toate soluţiile sale se înscriu într-o logică pragmatică.
Fiecare frază pronunţată în acest context are o mare rezonanţă. La mijlocul lunii decembrie, anul trecut, Benoît Hamon, care cunoaşte bine viaţa în cartierele cu o importantă comunitate musulmană, nu s-a arătat foarte indignat cînd i s-a spus că în unele cafenele femeile nu sunt admise. El a amintit că în trecut şi în unele cartiere muncitoreşti franceze unele bistrouri erau rezervate bărbaţilor.
Observaţia i-a adus multe critici, de exemplu că promovează o concepţie despre laicitate care face concesii comunitarismului. “Nici o tradiţie culturală în Republica franceză nu poate admite ca femeilor să li se interzică accesul într-un loc public” a replicat Manuel Valls. Subiectul riscă să revină în discuţie în seara aceasta pe un ton şi mai polemic.