Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Benoît Hamon vs Manuel Valls: un duel sub tensiune

hamon_valls.jpg

Benoît Hamon si Manuel Valls dezbat miercuri seara la televizor în vederea turului doi al primarelor socialiste
Benoît Hamon si Manuel Valls dezbat miercuri seara la televizor în vederea turului doi al primarelor socialiste
Image source: 
JOEL SAGET / AFP

In această seară are loc singura dezbatere televizată între finaliştii primarelor socialiştilor francezi. Câştigătorul turului doi de duminica viitoare va fi desemnat drept candidatul partidului la prezidenţialele din luna aprilie. Benoît Hamon, favoritul scrutinului după ce a ieşit în frunte în urma primului tur de duminica trecută, se va înfrunta pe platoul televiziunii cu Manuel Valls, ex-premier al Franţei. Ce teme vor dezbate cei doi şi în ce climat are loc acest duel fratricid?

Trei teme vor fi dezbătute : locurile de muncă şi combaterea şomajului, mediul înconjurător cu un accent pe tranziţia energetică şi chestiuni de securitate şi terorism, cu deschidere spre internaţional. Programele celor doi finalişti sunt destul de diferite. Trebuie spus că unul dintre protagonişti, Benoît Hamon, e în aripa stângă a partidului socialist în timp ce ex-premierul Manuel Valls e la dreapta curentului.

Benoît Hamon, convins că revoluţia digitală va duce la dispariţia tot mai multor locuri de muncă, încurajează diminuarea timpului de lucru pentru a creea alte locuri de muncă. In plus, Hamon propune instaurarea unui « venit universal », circa 600 de euro pe lună, pentru toată lumea, angajat sau şomer, tânăr sau bătrân. Manuel Valls de partea spune că acest lucru « va ruina ţara ». El propune în schimb un « venit decent » tuturor francezilor, circa 800 de euro pe lună. Cei care nu-l au, vor primi o compensaţie, diferenţa, de la stat.

Benoît Hamon, dacă ajunge preşedinte al Franţei, promite că va abroga controversata lege a muncii instaurată de ...Manuel Valls când era premier al ţării. Evident că acesta îşi apără « bebeluşul » care, în opinia sa, îndulceşte regulile codului muncii şi permite combaterea mai eficientă a şomajului.

In privinţa laicităţii şi a dreptului la azil, ex-premierul Valls vrea să introducă în Constituţie o « cartă a laicităţii ». Cel care s-a opus costumului de baie pentru femei numit « burkini » ar dori de asemenea o politică migratorie « selectivă » şi cere « să nu se confunde dreptul la azil cu migraţia ». Hamon, dimpotrivă, se vrea mai generos în materie de drept la azil şi refuză să interzică vălul islamic la universitate.

In fine, la capitolul deficite publice, cei doi finalişti ai primarelor socialiste, afişează priorităţi diferite. Hamon refuză să menţină deficitul la limita de 3% din PIB dacă situaţia e dificilă şi ar vrea o mutualizare a datoriilor europene, în particulare cele ale Germaniei şi Franţei. Realist, Hamon recunoaşte însă că-i va fi greu să-şi convingă puternicul vecin la acest capitol. Manuel Valls promite că va menţine acest prag al celor 3 procente de deficit dar pledează pentru un mare plan de investiţii publice şi private în Europa.

Ambianţa dezbaterii de astăzi seară e tensionată. De cum s-a văzut calificat pe un modest loc doi după primul tur de scrutin, Manuel Valls şi-a atacat adversarul, descris drept « candidatul promisiunilor irealizabile » căruia i-a prezis « o înfrângere asigurată ». In plus, fostul şef al guvernului francez şi-a atacat adversarul pe tema laicităţii estimând că este « ambiguu » în faţa islamului radical. Benoît Hamon l-a acuzat pe Valls că « aruncă anateme şi ukazuri » şi i-a răspuns acuzându-l că « împrăştie otravă », lucru ce-ar putea compromite viitoarea uniune necesară la prezidenţiale.

Analiştii speră ei într-o adevărată dezbatere de fond, de idei, în această seară. In caz contrar, puţinii alegători socialişti care au mai rămas riscă fie să fie atraşi de fostul ministru, actual candidat, Emmanuel Macron, fie, şi mai rău, de tabăra tot mai mare a absenteiştilor.

 
Benoît Hamon vs Manuel Valls: un duel sub tensiune