Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Soţia lui François Fillon, ţinta unei anchete pentru deturnare de fonduri publice

penelope_fillon.jpg

Penelope Fillon, sotia lui François Fillon, candidatul dreptei la prezidentialele franceze din primàvara lui 2017
Penelope Fillon, sotia lui François Fillon, candidatul dreptei la prezidentialele franceze din primàvara lui 2017
Image source: 
JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Parchetul naţional financiar a deschis o anchetă preliminară pentru « deturnare de fonduri publice şi abuz de bunuri sociale » contra lui Penelope Fillon, soţia lui François Fillon, candidatul dreptei la prezidenţialele din Franţa. Potrivit unor revelaţii făcute de revista Le Canard enchaîné, doamna Fillon ar fi fost plătită sute de mii de euro pentru munci pe care nu le-ar fi prestat.

Penelope Fillon a fost plătită 8 ani de zile ca ataşată parlamentară a soţului ei, când acesta era deputat, şi apoi a supleantului acestuia când François Fillon a devenit premier al Franţei. Soţia lui Fillon a primit circa 500 de mii de euro salariu în acest răstimp. Penelope Fillon a fost şi angajată 20 de luni la « Revue des deux mondes », revistă literară a unui amic al soţului ei, unde primea 5 mii de euro lunar. Revista Le Canard enchaîné care face aceste revelaţii – şi care au provocat deschiderea anchetei de către Parchetul naţional financiar – afirmă că nu a găsit nici urmă a presupuselor activităţi şi servicii prestate de doamna Fillon, nici la Parlament nici la publicaţie. Cu alte cuvinte, lasă să se înţeleagă că era vorba de locuri de muncă fictive.

François Fillon a denunţat « acuzaţii de defăimare » şi s-a declarat « scandalizat de dispreţul şi misoginia » articolului care face dezvăluirile. « Sub pretextul că e soţia mea, nu are voie să lucreze ? » se mai întreabă retoric candidatul dreptei la viitoarele prezidenţiale. Cel care până acum şi-a construit o imagine de om integru va avea de luptat pentru a lămuri lucrurile înainte ca ele să nu-i polueze definitiv campania pentru alegerile din aprilie.

Parchetul naţional financiar, PNF, care a deschis ancheta preliminară contra lui Penelope Fillon a fost creat acum trei ani în urma scandalului Cahuzac, cel mai răsunător al preşedinţiei lui François Hollande. Ex-ministrul socialist al bugetului a fost condamnat recent la puşcărie fermă, la fel ca şi fostul ministru conservator de Interne Claude Guéant, şi el ţinta unei anchete PNF.

 
Soţia lui François Fillon, ţinta unei anchete pentru deturnare de fonduri publice