Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In Rusia, îţi baţi nevasta sau copilul, plăteşti o simplă amendă

violences.jpg

Duma de stat a votat, în a doua lecturà, un proiect de lege care îndulceste pedepsele în caz de violente conjugale
Duma de stat a votat, în a doua lecturà, un proiect de lege care îndulceste pedepsele în caz de violente conjugale
Sursa imaginii: 
(cc) Flickr/Neil Simon

Sub presiunea puterii şi a Bisericii ortodoxe ruse, deputaţii ruşi au votat un proiect de lege care îndulceşte pedepsele în caz de violenţe conjugale. De acum încolo, dacă îţi baţi nevasta sau copii fără a le lăsa sechele, nu plăteşti decât o simplă amendă. Până acum, indivizii violenţi riscau până la doi ani închisoare.

Proiectul de lege a fost votat practic în unanimitate de aleşii Dumei de stat. Doar doi deputaţi comunişti au votat contra. Noul text este destinat « să apere autoritatea părinţilor » spune aleasa care a fost la originea proiectului. Preşedintele Dumei e de părere că totul e « o chestiune de dialog » cu cei care comit violenţe familiale. « Măsura adoptată va întări familiile » mai spune cât se poate de serios înaltul responsabil statal de la Moscova. Insuşi Vladimir Putin recunoştea luna trecută că « există şi alte mijloace de educaţie decât bătaia dar trebuie să rămânem rezonabili. A merge prea departe cu interdicţia riscă să distrugă familia » afirma în decembrie şeful Kremlinului.

In afara hemiciclului parlamentar, proiectul de lege este însă aspru criticat, mai ales de asociaţiile care apără drepturile femeilor. Ele se tem de o « banalizare a violenţelor conjugale » şi amintesc că în Rusia, anual, aproape 10 mii de femei mor bătute de bărbaţii lor. Cifrele ministerului rus de interne evocă « doar » câteva sute de decese datorate acestor violenţe. Alte statistici arată însă că 40% din crimele grave, cărora de cele mai multe ori le cad victimă femeile şi copii, se produc în cadrul familial. Ori foarte puţine victime depun plângere şi doar 3 procente dintre cazuri ajung la tribunal.

Apărătorii femeilor mai speră într-o răsturnare de ultim moment. Ca să intre în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat vineri în a treia lectură de depuţati şi apoi să fie votat şi de senatorii ruşi înainte să fie ratificat de Putin. « Simple formalităţi » afirmă observatorii.

 
In Rusia, îţi baţi nevasta sau copilul, plăteşti o simplă amendă