Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi revelaţii privind asasinarea jurnaliştilor Ghislaine Dupont şi Claude Verlon

verlon_dupont_montage_0_0.jpg

Claude Verlon si Ghislaine Dupont, jurnalisti RFI, au fost ucisi în Mali în noiembrie 2013
Claude Verlon si Ghislaine Dupont, jurnalisti RFI, au fost ucisi în Mali în noiembrie 2013
Sursa imaginii: 
RFI

In această seară canalul de televiziune public France 2 difuzează, în cadrul emisiunii « Envoyé spécial », o anchetă legată de asasinarea colegilor noştri Ghislaine Dupont şi Claude Verlon. Reamintim că cei doi jurnalişti francezi au fost răpiţi şi apoi ucişi în Mali, în 2 noiembrie 2013, de membri ai organizaţiei teroriste al-Qaida, aripa magrebină (Aqmi). Ce elemente noi aduce France 2 ?

In esenţă, jurnaliştii de la France 2, mai exact ai emisiunii « Envoyé spécial », afirmă că Ghislaine Dupont şi Claude Verlon ar fi putut să fie ucişi de al-Qaida în semn de represalii după eliberarea, câteva zile mai devreme, a unor ostateci reţinuţi în Niger. 7 ostateci, din care 4 francezi angajaţi ai firmei Areva, fuseseră eliberaţi după 3 ani de captivitate în nordul Nigerului, în localitatea Arlit.

Reporterii de la « Envoyé spécial » au început să lucreze pe acest subiect în noiembrie 2015, după ce unul dintre respectivii ex-ostateci depusese plângere în faţa justiţiei. Confraţii noştri s-au întrebat, pe drept cuvânt, de ce fostul captiv depune plângere doi ani după eliberarea sa. Motivul era simplu : ostatecul cu pricina a constatat, după o anchetă proprie, că în timpul captivităţii sale, statul francez a tergiversat, amânând astfel de mai multe ori eliberarea sa şi a colegilor săi de suferinţă.

De ce s-a tergiversat?

In urma anchetei lor, jurnaliştii de la « Envoyé spécial » au constatat că negocierile care au dus la eliberarea ostatecilor de la Arlit nu au fost duse de o singură echipă de negociatori ci de mai multe, care deci erau într-un soi de concurenţă. Serviciile secrete, firma Areva, intermediari în Niger, alţii în Mali - toată lumea, toate reţelele şi-au pus oamenii în mişcare. Rezultatul este că sumele cerute de al-Qaida au început să crească, la fel şi durata de captivitate a ostatecilor.

Repede au apărut zvonuri şi bănuieli că o parte din banii destinaţi răscumpărării ostatecilor – banii erau obiectivul principal al teroriştilor din al-Qaida – ar fi fost deturnaţi, băgaţi în alte buzunare decât cele care trebuie. După o primă tentativă de eliberare care eşuează în mai 2012, cei 4 francezi sunt în fine eliberaţi pe 29 octombrie 2013. Contra unei sume totale de circa 30 de milioane de euro...

Ce legătură cu Ghislaine Dupont şi Claude Verlon?

Cei doi foşti colegi şi amici ai noştri, sunt în acel moment în Mali, ţară vecină cu Nigerul, cu ocazia alegerilor legisative care aveau loc acolo. Anchetatorii de la « Envoyé spécial » ajung la concluzia că poate nu toţi bani acordului de eliberare a celor 4 ostateci de la Arlit au ajuns la cine trebuie, adică la comanditarii luării de ostateci. Astfel, se pare că şoferii, paznicii şi apropiaţi ai mişcării teroriste care au facilitat negocierile nu ar fi primit sumele de bani promise. O parte dintre ei s-ar fi răzbunat, ucigându-i cu sânge rece pe Ghislaine Dupont şi Claude Verlon. Cert este că dublul asasinat a fost revendicat de acelaşi om care deţinea ostatecii de la Arlit.

Există documente sau mărturii care să ateste ipotezele jurnaliştilor?

In documentarul de pe France 2, un negociator sprijinit pe atunci de ministerul Apărării acuză serviciile secrete că ar fi refzuat să plătească echipei locale din Niger 3 milioane de euro. Alte documente confidenţiale consultate de colegii noştri acreditează teza asasinatului din răzbunare, la fel şi mărturia, inedită, a unui fost director al serviciilor secrete. Apar deci multe întrebări legate de această afacere pe care autorii anchetei nu ezită s-o califice drept « scandal de stat ».

Cum au reacţionat autorităţile statului?

Autorii anchetei jurnalistice spun că au solicitat palatul Elysée, ministerul Apărării şi chiar pe Nicolas Sarkozy, preşedinte în prima perioadă a luării de ostateci de la Arlit. Nimeni nu a vrut să răspundă ziariştilor. Doar serviciile secrete externe au afirmat acum câteva zile că nu există nicio legătură între asasinarea jurnaliştilor de la RFI şi negocierile privindu-i pe ostatecii de la Arlit. De partea noastră, RFI a cerut o reacţie de la guvernul francez. Cerere refuzată politicos sub pretextul că o anchetă este încă în curs în această afacere tulbure...

PRECIZARE

In urma difuzării documentarului intitulat "Ostateci ai statului" pe canalul France 2, conducerea RFI salută ancheta realizată de echipele "Envoyé spécial". Anumite mărturii şi elemente ale reportajului de pe France 2 arată că ar exista legături între eliberarea ostatecilor de la Arlit şi asasinarea colegilor noştri Ghislaine Dupont şi Claude Verlon. Deasemenea, ancheta evocă manipulări stranii care ar fi fost făcute pe calculatorul personal al lui Ghislaine Dupont.

France Médias Monde, parte civilă în ancheta privind circumstanţele în care au murit cei doi colaboratori, doreşte ca justiţia să se sesizeze de aceste elemente şi îndeamnă judecătorul de instrucţie să continue investigaţiile.

Direcţia France Médias Monde vrea, mai mult ca niciodată, ca justiţia să scoată la lumină adevărul în legătură cu asasinarea lui Ghislaine Dupont şi a lui Claude Verlon pentru ca vinovaţii să fie arestaţi, judecaţi şi pedepsiţi.

 
Noi revelaţii privind asasinarea jurnaliştilor Ghislaine Dupont şi Claude Verlon