Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Benoît Hamon, candidatul socialiştilor la prezidenţialele din Franţa

ha.jpg

Benoit Hamon îi va reprezenta pe socialistii francezi la prezidentialele din aprilie
Benoit Hamon îi va reprezenta pe socialistii francezi la prezidentialele din aprilie
Sursa imaginii: 
REUTERS/Christian Hartmann

Potrivit primelor rezultate oficiale, Benoît Hamon a câştigat detaşat turul doi al primarelor socialiştilor francezi cu aproape 59% din sufragiile exprimate faţă de doar 41 de procente pentru adversarul său, ex-premierul Manuel Valls.

Benoît Hamon s-a impus fără drept de apel în acest al doilea tur de scrutin derulat duminică şi marcat de o creştere importantă a participării faţă de primul tur de acum o săptămână. Primele estimări arată că peste 1,9 milioane de alegători s-ar fi deplasat la urne ca să-l desemneze pe reprezentantul socialiştilor la prezidenţialele din aprilie-mai.

Manuel Valls, învinsul acestei finale socialiste la care plecase drept mare favorit, i-a urat "noroc bun" lui Hamon, cel care este de acum încolo "candidatul familiei noastre politice" spunea ex-premierul francez. Anturajul lui Valls afirmă că acesta "va lua puţin recul" după înfrângerea suferită. De partea sa, învingătorul scrutinului a estimat că "stânga ridică în fine capul sus". Benoît Hamon a promis de asemenea că-i "va reuni pe toţi socialiştii". In fine, preşedintele socialist al Franţei, François Hollande, s-a exprimat duminică seara dar nu pentru a evoca rezultatele primarelor din sânul partidului său ci pentru a saluta al 6-lea titlu de campioană mondială cucerit de naţionala de handbal.

 
Benoît Hamon, candidatul socialiştilor la prezidenţialele din Franţa