Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine e Benoît Hamon şi ce propune candidatul socialiştilor francezi la prezidenţiale?

hamon.jpg

Benoit Hamon, candidatul socialistilor francezi la prezidentialele din aprilie-mai 2017
Benoit Hamon, candidatul socialistilor francezi la prezidentialele din aprilie-mai 2017
Image source: 
RFI

Benoît Hamon a câştigat detaşat primarele socialiştilor francezi. El a obţinut ieri, la turul doi, practic 59% din sufragii contra puţin peste 41 de procente pentru adversarul său, ex-premierul Manuel Valls, favoritul acestor alegeri. Alegeri care au atras mai multă lume decât la primul tur de scrutin de acum o săptămână. Peste 2 milioane de francezi au venit ca să-l desemneze pe învingătorul de duminică seara. Cine este Benoît Hamon şi ce program propune cel care va purta culorile socialiştilor francezi la prezidenţialele franceze care vor avea loc în lunile aprilie şi mai?

În vârstă de 49 de ani, Benoît Hamon şi-a început cariera ca simplu militant la UNEF, principalul sindicat studenţesc şi în rândul unei mari asociaţii anti-rasiste, SOS-Racisme, la sfârşitul anilor '80. Ulterior va deveni primul preşedinte al mişcării tinerilor socialişti şi se va apropia de ex-premierul Lionel Jospin. Ales deputat european între anii 2004-2009, Hamon devine şi purtător de cuvânt al Partidului socialist, un partid în sânul căruia va reprezenta tendinţa reformistă înainte de a deveni reprezentantul aripii stânge a socialiştilor.

În cursul carierei sale politice, Hamon a fost ministru delegat la Economia socială şi solidară şi a ocupat foarte scurt timp - 5 luni - postul de ministru al Educaţiei naţionale în 2014. In perioada mandatului preşedintelui François Hollande, Hamon s-a demarcat repede de şeful statului şi de politica acestuia, devenind unul dintre principalii aşa-zişi "frondori" ai partidului socialist.

Unirea socialiştilor, prima şi cea mai grea misiune a lui Benoît Hamon

Prima misiune a lui Benoît Hamon - "imposibilă" spun déjà unii - va fi să reunească în jurul lui partidul socialist, un partid mai destrămat ca niciodată. Pariul va fi greu de câştigat întrucât o serie de aleşi socialişti au anunţat déjà că se raliază lui Emmanuel Macron. Reamintim că fostul ministru al Economiei se prezintă şi el la prezidenţiale şi beneficiază déjà de un curent de simpatie tot mai mare. Unirea socialiştilor va deci pentru Hamon prima sa prioritate dar şi cea mai grea.

Va urma pasul doi, atragerea unui electorat mai larg, dacă socialistul vrea să aibă o şansă minimă ca să câştige prezidenţialele. Să nu uităm că la stânga spectrului politic, în afară de Hamon mai există déjà în cursă un ecologist, un reprezentant al stângii radicale în persoana mediaticului Jean-Luc Mélenchon şi deci Macron. In fine, Hamon va trebui să-şi clarifice puţin programul politic, să-l facă mai credibil, mai fezabil decât o listă de simple propuneri utopiste.

Venit universal şi legalizarea cannabisului, puncte forte din programul lui Hamon

Benoît Hamon a prezentat un program care se vrea foarte de stânga dar şi inovator, "în ruptură cu vechile reţete" după cum spune el. Punctul-forte al programului candidatului socialist la prezidenţiale, măsura sa emblematică, este introducerea treptată şi pe termen mediu, a unui "venit universal". O sumă de bani - circa 750 de euro - dată tururor francezilor, şomeri sau nu, tineri şi bătrâni, de când se nasc şi până mor. Reforma nu-i aparţine lui Hamon, ea este promovată şi de unii liberali sau conservatori de pe alte meridiane, dar ea cere un efort financiar uriaş şi este, tocmai de aceea, foarte controversată. In căutare de bani pentru a o aplica şi în ideea că locurile de muncă pentru oameni vor fi tot mai rare într-o lume tot mai automatizată, Hamon propune şi o taxă pe roboţi. In rest, măsurile sale economice sunt destul de neclare.

Pe plan politic, Hamon vrea o reformă instituţională în profunzime. Vrea să recunoască votul alb, doreşte ca politcienii să nu mai cumuleze mai multe mandate, vrea să-i lase pe străini să voteze la alegerile locale, ar dori să impună o doză de vot proporţional la alegerile legislative şi, în fine, vrea să introducă un mandat unic prezidenţial de 7 ani - actualmente, un preşedinte francez poate ocupa postul de două ori la rând câte 5 ani.

În fine, pe plan societal, Benoît Hamon vrea să creeze o poliţie anti-discriminări, vrea să legalizeze eutanasia activă şi doreşte să legalizeze consumul de cannabis. De notat că la capitolul politică internaţională, programul lui Hamon este cel mai vag şi sărăcăcios. Nu ştim decât că respectivul se pronunţă pentru recunoaşterea unui stat palestinian.