Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miss Univers, Miss Franţa, criza migranţilor şi Donald Trump

miss_2.jpg

Frantuzoaica Iris Mittenaere este noua Miss Univers
Frantuzoaica Iris Mittenaere este noua Miss Univers
Image source: 
AFP

În cursul unei ceremonii desfăşurate luni la Manila, în Filipine, a fost desemnată noua Miss Univers. Câştigătoarea este Iris Mittenaere, aleasă anul trecut Miss Franţa.

În vârstă de 24 de ani, Iris Mittenaere s-a născut la Lille, în nordul Franţei. Studentă la chirurgie dentară, Miss Franţa 2016 le-a devansat pe podiumul lui Miss Univers pe reprezentantele din Haiti şi Columbia. "Frumuseţe, graţie, încredere în sine şi inteligenţă. Iată calităţile încarnate de a 65-a Miss Univers" a declarat societatea organizatoare a concursului.

Franţuzoaica de 1m72 promisese că dacă va câştiga acest concurs de frumuseţe, va face campanie pentru promovarea igienei buco-dentare. De pe situl Miss Univers mai aflăm că tânăra şi frumoasa Iris apreciază "sporturile extreme, voiajele şi bucătăria" fiind, pare-se, o specialistă în bœuf bourguignon, fel de mâncare tradiţional francez.

Iris Mittenaere s-a impus în faţa altor 85 de tinere candidate venite de pe toate meridianele globului. Pentru Franţa, această recompensă este extraordinară întrucât e vorba doar de a doua coroană de Miss Univers pe care o cuceresc franţuzoaicele, prima - şi ultima deci - datând déjà din 1953!

În discursul ei, noua laureată a pledat pentru deschiderea frontierelor. "A avea graniţe deschise ne permite să parcurgem lumea şi să ne descoperim mai bine vecinii", a declarat reprezentanta Franţei la o întrebare a animatorului legată de criza migranţilor din Europa. Miss Kenya, care figura şi ea pe lista celor 6 finaliste, a reamintit că noul preşedinte american, Donald Trump, a patronat ani de zile concursul Miss Univers. Într-o referire directă la politica liderului de la Casa albă, frumoasa africană a mai insistat pe faptul că "Trump nu a fost poate prima alegere a multor oameni, situaţie care divizează actualmente America".

De notat că Miss Univers este un concurs organizat de o societate americană, lucru care şi explică de ce ceremonia a avut loc dimineaţa în Filipine. Orarul corespundea astfel orarelor de vârf ale serii în SUA. Apărut în 1952, Miss Univers este un eveniment mediatic rezervat femeilor între 18 şi 26 de ani. Una din condiţii ca să poată participa la el este ca respectivele concurente să nu fi pozat vreodată goale. Concursul Miss Univers are un rival, evenimentul Miss World organizat de britanici, tot de la începutul anilor '50.

Miss Univers, Miss Franţa, criza migranţilor şi Donald Trump
1709