Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul nuclear cu Iranul sub semnul incertitudinii

2016-06-15t100423z_1846169868_d1aetkaiyxaa_rtrmadp_3_france-politics_0.jpg

Seful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault
Seful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Seful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault, efectuează marţi 31 ianuarie o vizită în Iran în contextul în care declaraţiile de politică externă ale noului preşedinte american Donald Trump suscită nelinişte, stupefacţie şi numeroase critici. Franţa doreşte aplicarea acordului nuclear semnat cu Iranul, în timp ce Donald Trump a declarat recent că acest acord este "stupid".

Semnat la Viena în iulie 2015 după mai mulţi ani de negocieri, acordul garantează caracterul civil şi paşnic al programului nuclear iranian. In schimbul acestui angajament asumat de Iran, celelalte ţări care au negociat acordul, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania, au acceptat ridicarea sancţiunilor internaţionale decretate împotriva Iranului.

“Acest acord, pentru noi, este în continuare valabil. Iranul şi-a respectat, grosso modo, angajamentele luate, trebuie ca acordul să fie respectat de o parte şi de alta” declară un diplomat francez citat de Agenţia France Presse.

Seful diplomaţiei franceze se deplasează la Teheran însoţit de aproximatuv 50 de şefi de intreprinderi. Ei vor participa la prima reuniune a unei comisii franco-iraniene creată anul trecut cînd preşedintele iranian Hassan Rohani a efectuat o vizită în Franţa. Mai multe mari intreprinderi franceze au semnat contracte cu Iranul în cursul anului trecut, iar firme precum Total, Airbus, Peugeot sau Renault sunt din nou prezente pe piaţa iraniană, după numeroşi ani de absenţă.

Mai rămîne însă de văzut ce va face Donald Trump, care a promis în cursul campaniei sale electorale că va "rupe" acest acord. S-ar părea totuşi că noul preşedinte american se pronunţă pentru aplicarea riguroasă a acordului, cel puţin aşa reiese dintr-o convorbire telefonică avută la sfîrşitul săptămînii trecute cu regele Salman al Arabiei saudite.