Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Indignare internaţională faţă de măsurile anti-imigraţie ale lui Donald Trump

trumpetatsunismanifdecret_0.jpg

Manifestatii pe 29 ianaurie 2017 la Washington împotriva decretului semnat de Trump
Manifestatii pe 29 ianaurie 2017 la Washington împotriva decretului semnat de Trump
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Noul preşedinte american, Donald Trump, a provocat un val de indignare planetară prin decizia de a interzice, în numele luptei anti-teroriste, intrarea în Statele Unite a refugiaţilor şi a cetăţenilor din şapte ţări musulmane. Sub presiunea criticilor, a manifestaţiilor şi a reprobării pînă şi în rîndurile aliaţilor Americii, Casa Albă s-a vazut obligată să dea anumite explicaţii şi să procedeze la anumite clarificări. Greu de spus însă dacă Donald Trump este în prezent în defensivă, stilul său de a conduce America şi mai ales obiectivele pe care le urmăreşte suscită mari semne de întrebare şi o vie îngrijorare, începînd cu Europa şi continuînd cu Africa, Asia şi America latină.

Cînd China şi Iranul dau lecţii de deschidere Americii

Cine ar fi crezut, doar cu cîteva luni în urmă, într-o astfel de răsturnare a lucrurilor, şi anume ca preşedintele Chinei să pledeze pentru o politică planetară de liber-schimb iar ayatolahii Republicii islamice iraniene să denunţe tendinţa "unor state" de a se înconjura de ziduri. Cum de a ajuns America să primească lecţii de liberalism şi de liberă circulaţie de la China şi Iran, iată una dintre marile ironii pe care istoria le-a rezervat democraţiilor de pe planetă.

După un moment de surpriză şi de stupoare, întreaga lume (cu cîteva excepţii) pare să fi intrat acum într-un fel de coaliţie anti-Trump, de fapt într-un fel de rezistenţă împotriva unui om pe care mulţi editorialişti nu îl consideră demn să conducă America. Rînd pe rînd, liderii europeni, în frunte cu Angela Merkel şi François Hollande, încep să-şi exprime dezacordul faţă de politica sa. In Marea Britanie au fost colectate cu o rapiditate uluitoare peste un milion de semnături, tot atîtea persoane cerînd ca Londra să nu-l invite pe Donald Trump pe pămînt britanic.

După cum arată contidianul Le Monde, puţine voci sunt discordante în acest cor al protestelor, una dintre ele fiind cea a premierului israelian Benjamin Netaniahu. Iată mesajul pe care acesta l-a transmis prin Twitter: "Preşedintele Trump are dreptate. Eu am construit un zid de-a lungul frontierei sudice a Israelului. Acesta a stopat toată imigraţia ilegală. Mare succes. Mare idee."

Contradicţiile unui decret

Presa americană precum şi cea europeană constată, pe de o parte, că deciziile lui Donald Trump provoacă haos şi indignare internaţională. Dar pe de altă parte observatorii pun în lumină unele contradicţii stupefiante ale măsurilor sale.

Iar cotidianul Le Monde, de exemplu, le analizează punct cu punct. Sapte ţări au fost deci vizate de decretul lui Trump: Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen. Jurnaliştii care mai au memorie amintesc însă că atentatul de pe 11 septembrie 2001 a fost comis de terorişti provenind din Arabia saudită, din Egipt, din Emiratele arabe unite şi din Liban. Iar responsabilii atentatelor comise în decembrie 2015 la San Bernadino în California şi în iunie 2016 la Orlando în Florida erau pilotaţi din Afganistan, Pakistan şi Arabia saudită.  Ciudată percepţie are deci Donald Trump asupra pericolului terorist… In plus, el pretinde că vrea să combată în mod prioritar Organizaţia statul islamic şi le interzice iranienilor să vină în Statele Unite, dar jihadiştii suniţi nu sunt implantaţi în Iranul şiit.

Mai mult ca niciodată, Donald Trump a reuşit să-i divizeze pe americani, şi putem spune efectiv că acum există două Americi. 

Pentru că o parte din electoratul lui Trump aprobă decretul, acesta fiind sprijinit şi de unii lideri republicani. Primarul oraşului Los Angeles, Eric Garcetti, este însă o voce reprezentativă pentru cealaltă Americă, ataşată ideii de societate deschisă. "Istoria oraşului Los Angeles este aceea a unui oraş global de o diversitate fără egal în lume. Los Angeles este un oraş de imigranţi, eu însumi sunt fiu şi nepot de imigranţi. Los Angeles este un oraş de refugiaţi, un oraş care oferă o a doua şansă, un oraş care apără drepturile fiecăruia". Sunt cuvintele pronunţate de Eric Garcetti duminică la o manifestaţie anti-Trump.

De notat că doi lideri europeni, Angela Merkel şi François Hollande au avut week-end-ul trecut conversaţii telefonice cu Donald Trump, fără să ajungă însă la vreo poziţie comună cu liderul de la Casa Albă. In Europa mulţi comentatori se întreabă ce-o fi în capul domnului Trump, de ce i se pare lui că Uniunea Europeană ar trebui dezmembrată. Aproape că din punctul lui de vedere Uniunea Europeană ar trebui pusă pe acea veche listă a axei răului, în timp ce Vladimir Putin mai, mai că devine acum un partener respectat al lui Donald Trump. Iată o atitudine care reprezintă încă un avertisment pentru europeni. Ei au practic de ales între a accepta scenariul lui Trump şi a strînge rîndurile pentru a salva Uniunea Europeană.