Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, prezidenţiale: manevre pe teren accidentat

emmanuel_macron_france_paris_en_marche_0.jpg

Emmanuel Macron la un miting în noiembrie 2016
Emmanuel Macron la un miting în noiembrie 2016
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, în aşteptarea alegerilor prezidenţiale din mai, diversele curente din sînul clasei politice se află în plină efervescenţă doctrinară şi repoziţionare strategică. Marile manevre au început în toate taberele, în special pentru atragerea unui electorat centrist. Stînga apare profund divizată, iar dreapta fragilizată din cauza acuzaţiilor de nepotism care i se aduc lui François Fillon. Nici extrema dreaptă nu este însă scutită de probleme. Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, trebuie să ramburseze 300 000 de euro Parlamentului european.

In mod ciudat, de la izbucnirea aşa-numitului scandal Pénélopegate, Frontul Naţional s-a abţinut de la comentarii acide. In general Marine Le Pen nu a ezitat niciodată să se considere ca fiind o încarnare perfectă a moralei republicane, spre deosebire de alţi lideri politici. Problema este însă Parlamentul European o acuză pe Marine Le Pen de deturnare de fonduri, şi îi cere înapoi 300 000 de euro. Aceşti bani au servit la remunerea doamnei Catherine Griset, care a fost asistenta parlamentară a doamnei Marine Le Pen cînd aceasta era europarlamentară. Numai că, între timp s-a descoperit că respectiva asistentă mai îndeplinea şi funcţia de secretară, şi apoi de şef de cabinet a liderei Frontului Naţional.

Iată de ce doamna Marine le Pen nu s-a grăbit să o critice pe Pénélope Fillon, acuzată la rîndul ei că ar fi primit salarii nejustificate în calitate de asistentă parlamentară a soţului ei.

Intreaga campanie electorală a dreptei a fost deturnată practic de această afacere. Se vorbeşte mai puţin acum despre programul candidatului unic al dreptei François Fillon, cît de sumele pe care s-ar părea că soţia sa le-a încasat în mod nejustificat. Ancheta continuă, Pénélope şi François Fillon au fost audiaţi separat ca martori, percheziţii au fost efectuate la Adunarea Naţională şi la sediul redacţiei "La revue des Deux Mondes". Dacă se va dovedi că într-adevăr doamna Pénélope Fillon a profitat de soţul ei şi de relaţiile acestuia pentru a încasa 500 000 de euro brut de la Parlament şi 100 000 de euro de la respectiva revistă, o astfel de situaţie riscă să fie devastatoare pentru întreaga strategie a dreptei.

Cu atît mai mult cu cît un plan B nu a fost elaborat de conservatori, deşi unii cred că Alain Juppé, care a ieşit al doilea la primarele dreptei, ar putea prelua ştafeta.

In tabăra stîngii asistăm la un paradox: recentele primare organizate de socialişti şi cîştigate de Benoît Hamon sunt de fapt favorabile unui candidat independent al stîngii, Emmanuel Macron. Tot mai mulţi socialişti trec acum, mai pe faţă, mai pe ascuns, în tabăra lui Macron, liderul unei mişcări care îşi spune "In mers" (En Marche). O mişcare care nu se vrea nici de stînga şi nici de dreapta, ceea ce îi poate atrage pe centrişti sau chiar pe pragmaticii care nu prea cred în radicalismul doctrinar al lui Benoît Hamon. Acesta încearcă să-i atragă de partea lui pe alţi radicali de stînga, pe ecologişti şi chiar pe centrişti, dar apare mai puţin convingător, dacă e să dăm crezare sondajelor.