Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pedro Almodovar, preşedintele juriului Festivalului de la Cannes 2017

almodovar.jpg

Regizorul spaniol Pedro Almodovar va prezida juriul celei de-a 70-a editii a Festivalului de film de la Cannes
Regizorul spaniol Pedro Almodovar va prezida juriul celei de-a 70-a editii a Festivalului de film de la Cannes
Sursa imaginii: 
Nico Bustos

Celebrul regizor spaniol Pedro Almodovar va prezida în acest an juriul celei de-a 70-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes. Un festival care se va derula între 17 şi 28 mai. Cineastul iberic, venit de multe ori pe Croazetă, nu a fost niciodată premiat cu La Palme d’or.

Pedro Almodovar e un cineast emblematic, arhicunoscut pe Croazetă. Dacă Festivalul de la Cannes i-a selecţionat de 5 ori filmele, ba chiar l-a şi premiat în 1999 cu Premiul regiei pentru filmul « Totul despre mama ea » şi în 2006 cu Premiul pentru scenariul filmului şi interpretările feminine din « Volver », Almodovar, cel care încarnează cinemaul spaniol de trei decenii încoace, nu a primit nicio Palme d’or până acum. Cu toate că o merita, spun foarte mulţi critici. Ei amintesc realizările, de cele mai multe ori excepţionale, ale cineastului : « Vorbeşte cu ea », « Imbrăţişări frânte », « Julieta » sau « Pielea în care trăiesc ». Dealtfel, pe alte meridiane, creaţiile lui Almodovar au fost apreciate mai mult. Două Oscaruri i-au recompensat astfel « Totul despre mama ea » şi « Vorbeşte cu ea ».

Mare cinefil, autor a 20 de lungmetraje uşor de identificat, provocatoare dar iconoclaste şi surprinzătoare, Pedro Almodovar s-a « specializat » în portrete de femei, în poveşti cu tematici sexuale sau axate pe raportul mamă-copil. Printre actriţele-fetişe ale regizorului să le cităm doar pe Penélope Cruz, Rossy de Palma şi Victoria Abril, în timp ce la bărbaţi, Almodovar se bizuie pe actori fideli precum Javier Bardem şi Antonio Banderas.

In urma invitaţiei de a prezida juriul ediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes, Pedro Almodovar s-a declarat « onorat dar şi stresat. A prezida juriul de la Cannes este o mare responsabilitate. Sper să fiu la înălţime » a declarat regizorul spaniol. El va fi deci cel care, în urma deliberărilor, va decerna La Palme d’or în seara de 28 mai.

 
Pedro Almodovar, preşedintele juriului Festivalului de la Cannes 2017